N. V. | 20. 5. 2022, 06:51

Škandal: zaradi (pre)drage kave gostincu naložili visoko globo

Profimedia

Menite, da so policisti ravnali prav? Je cena kave res postala absurdna?

Italijanski policisti so kavarno Ditta Artigianale v Firencah oglobili s tisoč evri, potem ko se je stranka razburila zaradi visoke cene espressa, poroča The Guardian.

Kupcu so v kavarni za brezkofeinsko kavo zaračunali dva evra, kar ga je tako razburilo, da je poklical policijo. Ker kavarna, ki velja za eno najboljših v mestu, cene ni imela navedene na meniju, je morala plačati globo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SPECIALTY COFFEE ROASTERS (@dittaartigianale)

Lastnik zagovarja svojo kavo

Lastnik kavarne Ditta Artigianale Francesco Sanapo je o visoki kazni potožil na družbenih omrežjih in zagovarjal svojo kavo.

Razložil je, da kavo gojijo na majhni plantaži v Mehiki. "Moji natakarji jo pripravijo še posebej skrbno." Dodal je še, da je bila cena kave navedena na digitalnem meniju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by francesco Sanapo (@sanapofrancesco)

"Oglobili so me, ker je bil nekdo užaljen, ker je moral plačati dva evra za brezkofeinsko kavo? Ali lahko verjamete?" je Sanapo dejal v videoposnetku, na katerem je pokazal tudi odločbo policije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by francesco Sanapo (@sanapofrancesco)

"Še danes se lahko kdo tako razburi, da mobilizira policijo, ki nas obsodi zaradi zastarelega zakona. Ta zakon mora biti spremenjen, saj bo drugače 99,9 odstotka barov in restavracij z lahkoto kaznovanih."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by francesco Sanapo (@sanapofrancesco)

Podražitve kave

V Italiji je bila do nedavnega povprečna cena espressa približno en evro, a je več kot 70 odstotkov kavarn na začetku leta zaradi težav z dobavo in slabih letin zvišalo ceno na okrog evro in pol, poroča N1.

"Nihče več ne bi smel biti podvržen takšnemu škandalu zaradi dvoevrskega espressa," je za Guardian še dodal Sanapo. Kot je še povedal, je cena posledica visokih cen surovin.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec