22. 5. 2020, 14:04

Ste vedeli, da najdražjo kavo na svetu pridelujejo – sloni?

PROMO
Ste vedeli, da najdražjo kavo na svetu pridelujejo – sloni? (foto: PROMO)

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih razvad, Slovenci imamo najraje sveže mleto in praženo, ki ima brez dvoma poseben kotiček v skoraj vsakem gospodinjstvu. Po ugotovitvah švicarske banke UBS je kava v Sloveniji precej dostopna razvada, saj je Ljubljana na lestvici med mesti z najcenejšo kavo.

Revija Financial news pa je v prejšnjem letu izvedla raziskavo o najdražji kavi na svetu, ki je na presenečenje številnih kava, ki jo 'pridelajo sloni'. Kava se imenuje Black Ivory, pridelujejo pa jo na Tajskem, kjer slone hranijo s kavnimi zrni arabice. 

Slonova želodčna kislina razkraja beljakovine kavnih zrn in tako da pijači značilen robusten okus. Kavna zrna nato poberejo iz slonjih iztrebkov. Kava je redka in draga zaradi majhne razpoložljivosti tako pridobljenih kavnih zrn. Za skodelico Black Ivory kave je treba odšteti okoli 45 evrov,  zato je to trenutno najdražja kava na svetu.

Pravi poznavalci pravijo, da ima »slonja kava« zelo specifičen okus, ki bi ga vsaj enkrat v življenju moral okusiti vsak kavoljub. Kako priti do nje, pa je uganka, saj je pridelana v zelo majhnih količinah in v veliki večini prodana izbranim 5-zvezdičnim hotelom na Tajskem.

Medtem ko čakate na to priložnost, lahko seveda vsak trenutek po izbiri uživate v skodelici kave Barcaffe, ki polepša dan brez vsakršnega napora. Če z nami delite svojo pozitivno misel, pa si lahko paket Barcaffe prislužite kot nagrado. Vse o tem preberite TU.

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.