9. 6. 2022, 19:24 | Vir: STA

Skrivnostno letalo preletelo več evropskih držav, oblasti so zmedene

Slika je simbolična.

Profimedia

Letalo je vzletelo iz Litve, nato pa brez dovoljenja preletelo sedem evropskih držav. 

Dvosedežno letalo je brez dovoljenja preletelo sedem evropskih držav, nato pa ga je neznana posadka zapustila v Bolgariji, je sporočilo obrambno ministrstvo v Sofiji.

Posadke niso našli

Dvomotorno letalo beechcraft z dvema osebama na krovu ni imelo odobrenega načrta leta, njegovi transponderji so bili izklopljeni, posadke pa še niso našli.

Letalo je vzletelo iz Litve, preletelo Poljsko, Slovaško in Madžarsko, za kratek čas prečkalo Srbijo in nato Romunijo, preden je v sredo ob 19.09 po lokalnem času vstopilo v bolgarski zračni prostor.

Niso poslali lovcev

Dve madžarski bojni letali gripen, dve ameriški letali F-16 in dve romunski letali F-16 so drugo za drugim prestregli neznano letalo in ga spremljali, dokler ni vstopilo v bolgarski zračni prostor. Bolgarske letalske sile niso takoj poslale lovcev, saj "letalo v nobenem trenutku ni veljalo za grožnjo," je novinarjem povedal obrambni minister Dragomir Zakov.

Letalo se je nato ustavilo v mestu Vidin ob Donavi na severozahodu Bolgarije zaradi oskrbe z gorivom, zapuščeno pa je bilo na starem letališču v bližini Targovišta na severovzhodu države.

Bolgarski notranji minister Bojko Raškov je novinarjem dejal, da je bil motor še vedno topel, ko so letalo našli, posadka pa je izginila in ostaja pogrešana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.