30. 4. 2022, 08:47 | Vir: STA

Slovaška in Poljska v obrambo zračnega prostora! Kako jima bo to uspelo?

Profimedia

Slovaška je manjša od Poljske, obe sta članici zveze Nato in obe mejita na Ukrajino, ki jo v boju proti Rusiji tudi intenzivno podpirata z vojaško in humanitarno pomoč.

Slovaška bo poslala svoje stare mige-29 iz sovjetskih časov Ukrajini, Poljska pa bo zagotavljala varnost zračnega prostora tudi nad Slovaško, sta se v petek v Bratislavi dogovorila obrambna ministra obeh držav, slovaški minister Jaroslav Nad in njegov poljski koleg Mariusz Blaszcak

Poljska bo tako s svojimi lovci F-16 varovala tudi slovaški zračni prostor.

Kot je dejal Blaszcak, "bo povsem naravno" za poljsko letalstvo, da bodo povečali svoje območje nadzora tudi nad južno sosedo. 

V Bratislavi so sicer sprva zavračali medijske navedbe, da naj bi Slovaška prisluhnila ukrajinskim pozivom, naj države, ki še imajo sovjetske mige, pošljejo ta letala za pomoč v boju z ruskim letalstvom. Ukrajinski piloti so namreč izurjeni za letenje s temi tipi letal.

Profimedia

Slovaška sicer skuša zamenjati svoje mige, tudi zato, ker jih lahko servisira le v Rusiji, a še vedno čaka na ameriške lovce F-16, ki jih je naročila pred več leti. In dokler teh ne bo, so bili migi nujni za varovanje slovaškega zračnega prostora, so pojasnjevali v Bratislavi. 

Podobno je Slovaška sprva zavračala možnost, da bi Ukrajini poslala sistem zračne obrambe S-300, ki prav tako še izvira iz sovjetskih časov. Potem pa so se v začetku aprila v Bratislavi premislili in dokaj presenetljivo sporočili, da so sistem že tajno posredovali Ukrajini.

Slovaška vlada se sicer zaradi vojaške pomoči Ukrajini sooča tudi s kritikami opozicije, ki trdi, da vlada zavaja lastne državljane in ogroža nacionalno varnost, ker da je država brez primerne vojaške obrambe. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ