R. K. | 9. 2. 2023, 17:51 | Vir: STA

(FOTO in VIDEO) Slovenci, ki v Turčiji iščejo ujete pod ruševinami: "Veliko huje je, kot smo mislili ob prvih posnetkih"

Facebook/URSZR

Kljub zelo zahtevnim pogojem na terenu člani slovenske skupine zatrjujejo, da bodo zdržali do konca. 

Po ponedeljkovih močnih potresih na prizadetih območjih v Turčiji pomaga tudi slovenska skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Po besedah vršilca dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leona Behina so vsi dobro, vendar pa se je treba zavedati, da so razmere na terenu ekstremno zahtevne. Po njegovih besedah je "še veliko huje kot smo verjetno mislili ob prvih posnetkih".

Na območju, kjer pomagajo, praktično 100 kilometrov naokrog ni ničesar. Ni nobene infrastrukture, ni trgovin, vode, elektrike, prebivalci praktično živijo na ulici.

"Dnevno se srečujejo z več popotresnimi sunki, ki še dodatno podirajo objekte, tako da je za vse nas ključno, da jih ohranjamo v dobri motivaciji," je dejal. Ponujeno imajo tudi psihološko pomoč, ker so razmere zelo težke.

Z mislimi že pri povratku

Opisal je potek reševanja z reševalnimi psi, ki so nakazali že več deset primerov pod ruševinami ujetih oseb. Vodniki s psi poiščejo lokacijo, ki jo sporočijo domačinom, ti nato raziskujejo naprej, zato da vodniki s psi lahko preiščejo čim večji del terena.

"Prihajajo tudi izredne, pač redke, a seveda zelo pomembne pozitivne novice o živih, najdenih, veliko je pa seveda tudi najdenih mrtvih in to na vseh pušča tudi oseben pečat," je dejal.

Razmere so res zahtevne, zaenkrat pa vsi zatrjujejo, da bodo zdržali do sobote ali nedelje, ko jih bodo začeli počasi umikati z območja. Zaradi zahtevne poti - ceste so neprevozne in jih praktično lahko koristi samo vojska, ker veljajo izredne razmere -, so njihove misli že pri povratku.

Eden najhujših potresov v zadnjih desetletjih

Skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci je na pot krenila v torek. Za napotitev reševalnih psov z vodniki so se odločili, potem ko je v ponedeljek zvečer Turčija izrazila interes za njihovo napotitev.

Facebook/URSZR

V potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 17.500 ljudi. S tem je skupno število smrtnih žrtev preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord