K. Ž. | 23. 10. 2023, 17:58

Junaški Britanec minute pred smrtjo reševal ljudi pred Hamasom: "Boril se je do zadnjega diha"

Facebook

Josef je umrl le nekaj dni po praznovanju prve obletnice poroke.

Josef Guedalia si je prislužil naziv junaka po tem, ko so ga med reševanjem civilistov ubili Hamasovi borci. Njegova žena je zdaj razkrila, da je med njunim zadnjim pogovorom dejal, da se bosta kmalu videla. Guedalia je odraščal v Manchestru, umrl pa je le nekaj dni po praznovanju prve obletnice poroke. Njegova žena Senai je dejala, da se je po tuljenju siren Guedalia vrnil v njuno stanovanje v Jeruzalemu in se pripravil na boj, saj je bil del protiteroristične enote. "Nato je rekel: 'Ljubim te, kmalu se vidiva' in se usedel v avto," je povedala mlada vdova.

22-letnika so nazadnje videli 7. oktobra, ko je pred nevarnostjo reševal ranjenega civilista, medtem ko so le nekaj kilometrov stran Hamasovi teroristi napadli kibuc Kfar Aza.

Yosefova družina je povedala, da se je Guedalia nahajal v sinagogi, ko so zatulile sirene, ki so opozorile na napad Hamasa. Guedalia je služil obvezni vojaški rok, do konca pa je imel le še pet mesecev. Nato se je Yosef odpravil v stanovanje ter se pripravil na boj, poroča DailyMail.

Facebook

Njegov brat Asher je povedal, da je Guedalia pomagal ranjenim civilistom na varno, preden se je vrnil v boj proti Hamasu. Ena izmed oseb, ki ji je Guedalia pomagal, zdaj okreva v bolnišnici. V kibuc naj bi Guedalia prispel ob 12. uri in se več kot dve uri vztrajno boril s Hamasovimi napadalci, preden je padel v bitki. "Boril se je do zadnjega diha. Ubili so ga. Imeli smo srečo, da smo ga lahko pokopali in objokovali," je povedal njegov oče David.

Asher je dejal, da je njegov brat razumel, da se morda ne bo nikoli več vrnil k ženi in družini, "a to je bilo njegovo poslanstvo. To je junak, ki smo ga imeli 22 let."

"Še nekaj minut pred smrtjo je reševal ljudi. Njegova dejanja so bila junaška in odločna, nadaljeval je z bojem in nikoli ni mislil nase ali okleval," je še povedal njegov brat.

Times of Israel je poročal, da je bil Guedalia del elitne enote IDF Duvedan, znane po tajnih operacijah v urbanih območjih. Pripadniki enote so visoko usposobljeni posamezniki, ki dejalo v protiobveščevalni službi. Guedalia je bil eden izmed 11 Britancev, ki jih je Hamas ubil v najbolj krvavem spopadu med to teroristično skupino in Izraelom v zadnjih desetih letih. Še najmanj štirje Britanci so pogrešani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol