Uredništvo | 19. 1. 2024, 09:25

Kako se pravilno lotiti kidanja snega? S pravo tehniko si olajšamo delo in se izognemo poškodbam

Profimedia

Odmetavanje snega je lahko tudi dobra rekreacija, saj je zelo učinkovito pri kurjenju maščob.

Zjutraj je marsikoga, ki včeraj ni preveril vremenske napovedi, presenetil sneg. Ta poleg številnih nevšečnosti, ki jih prinaša v prometu, za veliko ljudi pomeni tudi čas za posebno vrsto rekreacije - čiščenje snega z dvorišč in pločnikov pred našimi domovi. A čeprav gre za na videz preprosto opravilo, pri katerem se celo rekreiramo, lahko nepravilni gibi povzročijo tudi poškodbe.

Profimedia

Pomembno je ogrevanje

Da bi se izognili poškodbam, se je pred kidanjem snega dobro ogreti. V nasprotnem primeru tvegamo, da si poškodujemo hrbtenico, zvinemo okončine ali nategnemo mišice. Lahko pa nam grozi celo srčni infarkt. Že kratko ogrevanje nam lahko pomaga vse to preprečiti. Zadostuje že, če nekajkrat zamahnemo z rokami in raztegnemo mišice na hrbtu, na rokah in nogah, piše Mojprihranek.si.

Kidanja snega se je najbolje lotiti, ko je sneg še svež in zaradi tega rahel in lahek. Če je plast snega tanka, se opravila lotimo tako, da sneg preprosto potiskamo po tleh. Če je plast debelejša, lahko čiščenje terja precej več fizičnega napora, saj se začne sneg sprijemati s tlemi. To je tudi eden od razlogov, zakaj je pri kidanju pomembna prava tehnika. 

Profimedia

Izogibajmo se sunkovitih gibov

Na omenjeni spletni strani svetujejo, naj sneg potiskamo in ne dvigujemo. Če to ni mogoče, priporočajo, da rahlo upognemo kolena in sneg, namesto s hrbtenico, dvigujmo z nogami. Ravno tako snega ne odmetavamo čez ramena, izogibamo pa se tudi vsakršnim sunkovitim gibom, saj se lahko naše telo pri nizkih zunanjih temperaturah hitreje poškoduje.

Priporočljivi so tudi redni odmori, ki si jih vzamemo v presledkih na od 15 do 20 minut. Med počitkom se izravnamo v hrbtu, raztegnemo mišice na rokah in se okrepčamo z vodo - tudi, ko so temperature nizke, namreč telo dehidrira. Če nas začnejo pestiti bolečine v mišicah ali sklepih, nam zmanjkuje sape ali začutimo bolečino v prsih, je bolje prenehati z odmetavanjem in za pomoč zaprositi tretjo osebo, priporočajo pri Mojprihranek.si.

Profimedia

Oblika lopate nam olajša delo

Odmetavanje snega je sicer lahko zelo zelo učinkovito pri kurjenju maščob, saj v eni uri dela moški v povprečju porabimo okoli 600, ženske pa 400 kalorij.

Za opravilo na navedeni spletni strani priporočajo uporabo ergonomsko oblikovane lopate, s katero je to opravilo veliko lažje. Takšne lopate niso tako težke kot klasične, ki tehtajo med 8 in 10 kilogramov, oblikovane pa so tako, da je potiskanje in prelaganje snega veliko lažje. Kidanju se lahko sicer tudi izognemo, če površino pravočasno posolimo ali posipamo s peskom. Sneg se bo tako tal težje oprijemal, hitreje pa se bo tudi talil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol