8. 7. 2022, 15:49 | Vir: STA

Sodišče razsodilo v tožbi princa Harryja proti velikemu britanskemu mediju

Profimedia

Po mnenju prinčevih zastopnikov so v članku lažno namigovali, da je Harry lagal in skušal cinično manipulirati z javnim mnenjem.

Britanski tabloid The Daily Mail je v nekaterih delih članka obrekoval britanskega princa Harryja. Gre za februarski članek v nedeljski izdaji tabloida o tožbi, ki jo je princ Harry vložil proti notranjemu ministrstvu zaradi vprašanja varovanja njegove družine med bivanjem v Veliki Britaniji.

Namigovali so, da je princ Harry lagal

Sodišče je razsojalo v tožbi princa Harryja, ki jo je februarja vložil proti enemu največjih britanskih medijskih izdajateljev Associated Newspapers Limited (ANL) zaradi obrekovanja v omenjenem članku nedeljske izdaje tabloida Mail on Sunday.

Profimedia

Po mnenju njegove obrambe so v članku lažno namigovali, da je lagal in skušal cinično manipulirati z javnim mnenjem, da bi poskušal pridobiti policijsko zaščito med bivanjem v Veliki Britaniji. Zapisali so, da je v prvih izjavah lagal, ko je dejal, da je bil vedno pripravljen plačati za varovanje. Prvič naj bi to ponudil šele po obisku v juniju 2021.

Tabloid mora sedaj dokazati resničnost zapisanih obtožb

Harry je po lastnih trditvah ponudil kritje teh stroškov in zdaj izpodbija zavrnitev notranjega ministrstva na sodišču. Ta postopek še poteka. Po besedah sodnika Justicea Nicklina so v članku Daily Maila morda namigovali, da je princ "poskušal zavajati javnost", kar sodi na področje obrekovanja. V skladu z britansko zakonodajo je zdaj na tabloidu, da dokaže resničnost zapisanih obtožb.

Profimedia

V pisnih izjavah sodišču junija je Harry dejal, da ga je primer "globoko prizadel in osramotil" ter povzročil trpljenje. Harry s soprogo Meghan Markle in njunima otrokoma živi v ZDA. Leta 2019 se je odločil, da se bodo umaknili iz kraljeve družine, s čimer jim je bila med drugim odvzeta pravica do policijske zaščite na račun britanskih davkoplačevalcev. Tožita sicer več časnikov zaradi vdora v zasebnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.