Nikola Vuković | 5. 10. 2023, 12:23

Španija ima težave s sestavo nove vlade: pomilostitev katalonskih separatistov za podporo v parlamentu

Profimedia

V Španiji se soočajo s politično krizo.

Potem ko predsedniku ljudske stranke (PP) in zmagovalcu zadnjih parlamentarnih volitev v Španiji Albertu Nunezu Feijoou ni uspelo oblikovati večine v parlamentu, je španski kralj mandat za sestavo nove vlade zaupal zdajšnjemu španskemu premierju Pedru Sanchezu. Sanchez, ki je trenutno vršilec dolžnosti predsednika vlade, je začel uradna pogajanja z morebitnimi koalicijskimi partnerji, med katerimi izstopa levičarsko združenje več manjših strank z imenom Sumar.

Nujna podpora katalonskih separatistov

A tudi z združenjem Sumar Pedro Sanchez in njegovi socialisti ne morejo imeti večine v parlamentu, v katerem sedi 350 poslancev (socialisti in Sumar jih imajo skupaj 153).

Profimedia

Vse skupaj je privedlo do tega, da bo moral Sanchez za sestavo nove vlade k pogajanjem povabiti manjše regionalne stranke, vključno s katalonskimi separatisti. Za Sancheza je ključna podpora sedmih poslancev stranke Junts katalonskega separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je trenutno v Bruslju, kamor se je zatekel pred pregonom zaradi poskusa izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017.

Socialisti in Sumar želijo pomilostitev

V zvezi s tem se je včeraj v medijih pojavila novica, da španski socialisti (PSOE) podpirajo pomilostitev katalonskih separatistov. Španski socialisti (PSOE) vršilca dolžnosti predsednika vlade Sancheza in združenje več manjših levih strank Sumar, ki se pogovarjajo o sestavi nove vlade, podpirajo pomilostitev katalonskih separatistov, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik združenja Sumar Nacho Alvarez. "Trenutno ni nesoglasij glede tega vprašanja," je poudaril Alvarez.

Desne stranke napovedujejo protest

Poteza socialistov v delu javnosti ni bila dobro sprejeta, najglasnejši nasprotniki pa so bile desničarske stranke. Proti predlogu zakona o pomilostitvi za separatiste so pred dvema tednoma v Madridu potekali protesti, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Desne stranke so za koncu tedna napovedali nov protest v Barceloni, ki se ga bo udeležila tudi konservativna ljudska stranka.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol