13. 5. 2022, 14:59 | Vir: STA

Bo Elon Musk preklical posel s Twitterjem?

Profimedia
Bo Elon Musk preklical posel s Twitterjem? (foto: Profimedia)

Pri prevzemu priljubljenega družbenega omrežja so se pojavili zapleti. Kako je najnovejše dogajanje vplivalo na vrednost podjetja?

Ameriški milijarder Elon Musk je sporočil, da "začasno zaustavlja" prevzem družbe Twitter, ki upravlja istoimensko družbeno omrežje, in sicer zaradi preverjanja podatkov o obsegu lažnih profilov. Po objavi so delnice družbe potonile.

Delnice Twitterja močno padle

Posel s Twitterjem je zaradi razjasnitve podrobnosti izračunov, da lažni profili na omrežju zares predstavljajo manj kot pet odstotkov uporabnikov, začasno ustavljen, je na Twitterju objavil Musk.

Po objavi so se delnice Twitterja v predborznem trgovanju pocenile za skoraj četrtino, z njimi se je trgovalo po okoli 33,24 evra, pozneje pa si je tečaj opomogel na okoli 35,65 evrov.

Profimedia

Krivi so lažni profili

Po izračunih najbogatejši je Zemljan in ustanovitelj proizvajalca električnih avtomobilov Tesla izkoreninjenje lažnih profilov in profilov, za katerimi so računalniški programi, postavil v središče prevzema Twitterja. Ko je aprila naznanil posel, je dejal, da želi "premagati bote in preveriti avtentičnost ljudi", s čimer bo Twitter "boljši kot kdajkoli".

Musk ponudil vrtoglavi znesek

Twitterjev upravni odbor je aprila soglasno sprejel 42,3 milijarde evrov vreden Muskov predlog za prevzem družbe. Posel morajo odobriti še delničarji družbe.

Po predlogu bi delničarji prejeli 52,22 evra za delnico, kar bi bila 38-odstotna premija glede na zaključno vrednost delnice 1. aprila, zadnji dan trgovanja, preden je Musk razkril, da je postal največji delničar Twitterja in da ima v podjetju približno devetodstotni delež.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.