D. D. | 23. 9. 2023, 09:33

Prevara: mislila je, da bo obogatela, v resnici pa izgubila ogromno denarja

Profimedia

"Goljufije se dogajajo pogosto, sčasoma pa postanejo zelo sofisticirane, zato jih stranke težje prepoznajo."

Oglasi za hitre in lahke zaslužke so zelo mamljivi, a se na žalost, kljub številnim opozorilom, veliko ljudi opeče. To se je nedavno zgodilo, tudi ženski iz hrvaškega Bjelovarja, ki je ostala brez zajetnega kupčka denarja. 

45-letnica je plačala kar 67.000 evrov, prepričana, da plačuje davek na velik dobiček, ki naj bi ga ustvarila z vlaganjem v nafto, poroča Dnevnik.hr

Gre za znane načine goljufij

Oglas o vlaganju v nafto, surovine in kriptovalute je našla na enem izmed družbenih omrežij, a za dobiček se je lahko obrisala pod nosom. S klikom na mamljiv oglas je namreč vstopila na lažno spletno stran. "Naslov nima nobene povezave s podjetjem, za katero se predstavlja. Najpogosteje zahtevani podatki so: ime, priimek, e-pošta in telefonska številka. Tu se začne celoten proces in goljufija," je za Dnevnik.hr razložil Jakov Kiš iz hrvaškega nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij.

"Pogosto goljufi odpirajo lažne internetne domene z lažnimi grafi, ki prikazujejo rast vaše investicije. Razumem, da državljani težko vedo, ali je domena lažna ali ne. Obstaja več načinov, eden od njih je aplikacija ’scam adviser’," je predlagal vodja hrvaške službe za kibernetsko varnost Renato Grgurić.

Ko enkrat pustite svoje podatke na takšnih straneh, gredo storilci še korak dlje.

Ko enkrat pustite svoje podatke na takšnih straneh, gredo storilci še korak dlje.

Profimedia

Ko enkrat pustite svoje podatke na takšnih straneh, gredo storilci še korak dlje. "Sledi kontakt, prevaranti stopijo v stik z ljudmi in se predstavljajo kot investitorji, ponujajo velike dobičke za majhen denar, vse pa se začne z enim majhnim vložkom. Če začutijo, da so te pridobili, se začne njihovo prepričevanje," je dodal Kiš.

Policija opozarja, da so to že znani načini goljufij, zaskrbljena opozorila ljudem pa je poslalo tudi hrvaško združenje bank. "Goljufije se dogajajo pogosto, sčasoma pa postanejo zelo sofisticirane, zato jih stranke težje prepoznajo. Načeloma od strank zahtevajo kopijo osebne izkaznice, številko kartice, tisto skrito na hrbtni strani - banka in nobena druga institucija vas ne bo vprašala za te stvari," je opozoril Ivan Hrvoje Maljković iz hrvaškega združenja bank.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol