14. 9. 2023, 20:13 | Vir: STA

Belgijci razjarjeni zaradi uvedbe obvezne spolne vzgoje v šolah: jezni ljudje požgali več šol po državi

Profimedia

Dvourni tečaji spolne vzgoje so v Belgiji po novem obvezni za učence, stare od 11 do 15 let.

Belgijski premier Alexander De Croo je danes izrazil globoko pretresenost zaradi vrste primerov požigov šol, povezanih s protesti proti obveznemu pouku spolne vzgoje, ki ga je parlament francosko govorečih regij v državi sprejel v začetku meseca. Ob tem je poudaril pomen spolne vzgoje za otroke.

Profimedia

"Naše šole morajo biti varen prostor za vse naše otroke," je dejal De Croo v videoposnetku, objavljenem na Facebooku. Ob tem je poudaril, da dostop do spolne vzgoje ne sme biti pod vprašajem, saj je ta osnova za dobro spolno zdravje.

Na prizoriščih grafiti proti reformi

V začetku meseca je parlament belgijskih francosko govorečih regij sprejel predlog, da bi dvourni tečaji spolne vzgoje postali obvezni za učence, stare od 11 do 15 let, poroča belgijska tiskovna agencija Belga.

Profimedia

V torek zvečer so bile nato štiri šole tarča požiga, tožilstvo pa je incidente povezalo s protesti proti uvedbi obvezne spolne vzgoje, potem ko so na prizoriščih požigov odkrili grafite s slogani proti reformi. V sredo zvečer je nato zagorela še ena šola, vendar na kraju dogodka podobnih grafitov niso našli.

Spolna vzgoja v belgijshih šolah že dobro desetletje

Proteste proti uvedbi spolne vzgoje med drugim spodbuja širjenje napačnih informacij po družbenih omrežjih, vključno z neutemeljenimi trditvami, da bodo učence na tečajih učili masturbirati.

Profimedia

Uvedba obvezne spolne vzgoje bi sicer veljala za okoli 110.000 belgijskih učencev. V torek je pred omenjenim parlamentom proti odločitvi protestiralo več sto ljudi, večinoma muslimanov. Spolna vzgoja je sicer v belgijskih šolah prisotna že od leta 2012, vendar doslej ni bila obvezna.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol