T. T. | 14. 9. 2023, 15:35

So nenavadni svetlobni pojavi svarilo narave pred hudimi potresi?

YouTube/NOVA PBS Official/zaslonski posnetek

Tri minute, preden so se nedavno močno zatresla tla v Maroku, so nebo nad mestom Agadir razsvetlili modri bliski. Glede vzrokov za nastanek "potresnih luči" pa do danes obstajajo le različne teorije.

Podobna bliskanja so bila opažena že mnogokrat: tik pred februarskim potresom v Turčiji, pa na Kitajskem leta 2008 in v Peruju leta 2007. O potresnih lučeh pred ali med močnejšim tresenjem tal naj bi poročali že v zapisih iz antičnih časov.

Skrivnostna svetloba se pojavlja v različnih oblikah, ki včasih spominja na nevihtne bliske, mavrične oblake, ali pa nebo razsvetli podobno kot severni sij.

V upanju na odkritje vzroka potresnih luči, so raziskovalci opravili študijo, v katero so vključili 65 potresov, ki so se med letoma 1600 in 2014 zgodili v Ameriki in Evropi, ter pri katerih so obstajala zanesljiva poročila o spremljajočih svetlobnih pojavih.

Ugotovitve so pokazale, da se je približno 80 odstotkov predpotresnih bliskov zgodilo pri potresih z z vrednostjo magnitude nad 5. V večini primerov so pojav opazili tik pred ali med tresenjem tal, svetlobo pa so opazili tudi do 600 kilometrov stran od samih epicentrov potresov.

Močnejši potresi so najverjetnejši na stikih robov tektonskih plošč, večina analiziranih svetlobnih pojavov pa se je zgodila v notranjosti plošč.

Profesor na univerzi v San Joseju Friedemann Freund meni, da je za bliskanje kriva električna energija, ki se sprosti z lomljenjem kamnin ob mehanskih obremenitvah pred in med potresom. “Pred potresi so v Zemljini skorji obremenjene ogromne količine kamnin, napetosti pa povzročajo premikanje in drgnjenje zrn med seboj,” je povedal za CNN.

"Pred potresi je na sto tisoč kubičnih kilometrov kamnin v zemeljski skorji izpostavljenih obremenitvam. Napetosti povzročajo premikanje mineralnih zrn. To je kot vklop baterije. Ustvarjanje električnih nabojev, ki potujejo hitro, do približno 200 metrov na sekundo," še dodaja Freund.

Druge teorije o tem, kaj povzroča potresne luči, med drugim vključujejo statično elektriko, ki nastane pri lomljenju kamnin in emanacijo radona.

Trenutno med seizmologi ni enotnega mnenja o mehanizmu, ki povzroča potresne luči, in znanstveniki še vedno poskušajo odkriti skrivnosti teh izbruhov. Freund pa upa, da bomo nekega dne s pomočjo potresnih luči oziroma električnih nabojev, ki jih povzročajo, lahko predvideli približevanje velikih potresov.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol