P.M. | 11. 9. 2022, 10:00

Spomni se trenutka, ko je letalo treščilo v stolpnico: "Nenavadni zvoki, ki sem jih slišala, so bili zvoki ljudi, ki so skakali skozi okna in prileteli na tla"

Facebook/In Memoriam Sept 11/Profimedia/fotmontaža

Britanka Janice Brooks je televizijski hiši Sky News razkrila, kako je po napadih 11. septembra v New Yorku bežala iz enega od dvojčkov WTC, kjer je takrat delala.

Brooksova se je iz vzhodnega dela Londona v New York preselila le nekaj tednov pred 11. septembrom. Tistega usodnega dne je ravno prispela v svojo še precej novo pisarno Južnega stolpa Svetovnega trgovinskega centra, ko je slišala silovit pok.

Mirili so jo, da gre za zvok gradbenih del 

Sprva se ji je zazdelo, da sliši nek čuden hrup, nato pa je videla, kako po zraku in skozi okno letijo pisarniški papirji. A so jo sodelavci pomirili, da gre le za glasna gradbena dela, kot je to običajno za New York ter da ji ni treba skrbeti.

Vrnila se je za svojo pisalno mizo in nadaljevala z delom. Tako sprva sploh ni vedela, da so teroristi Al Kaide v sosednjo stolpnico treščili z letalom družbe American Airlines.

Njen šef, ki se je nahajal v Veliki Britaniji, je bil tisti, ki jo je obvestil o dogajanju. "Rob, nekaj se dogaja v sosednji stavbi, vendar smo vsi v redu," mu je po telefonu dejala Janice.

"Nekaj ​​se dogaja? Pekel se dogaja, Janice! Letalo je trčilo v stavbo. Spravi se hudiča ven!" je vpil po telefonu.

Ko je zadelo drugo letalo, je bila v 84. nadstropju

Kot se danes spominja, je pravi čudež, da je živa prišla iz stolpnice. "Ko je letalo priletelo v mojo stavbo, se je stolpnica stresla, skoraj sem padla, a se mi je uspelo zadržati na nogah," je povedala Brooksova.

"Počutila sem se, kot da sem v grozljivki, vendar še vedno nisem čisto razumela, kaj se je zgodilo."

Na srečo je skupina, s katero se je spuščala proti izhodu, našla edino še nepoškodovano stopnišče v stavbi, po katerem so se nato spuščali na varno.

Stopnice, po katerih so preživeli zaposleni bežali iz stavbe.

Spominja pa se tudi dogodka, ki jo še danes mori v sanjah: "Nenadoma sem zaslišala grozljiv krik, žensko, ki je kričala kot v nočni mori. Še vedno slišim te glasove. Pritekla je skozi vrata na stopnišče, oči je imela krvave."

Pred stavbo sta jih pričakala kaos in uničenje

Zgornji del stavbe je zajel ogenj, Brooksovi pa se je z nekaterimi drugimi uslužbenci, ki so delali v WTC, uspelo prebiti na prostost. "Ko mi je uspelo pobegniti iz stavbe, sem zaslišala nenavadne zvoke. Kasneje so mi povedali, da so bili to zvoki ljudi, ki so skakali skozi okna in prileteli na tla."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old World Trade Center (@t.w.i.n.t.o.w.e.r.s)

Napad je sicer preživela, 61 njenih sodelavcev pa je v Južnem stolpu WTC umrlo.  

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec