R.S. | 31. 7. 2022, 14:41 | Vir: STA

Sporni posli? Družina Bin Ladna skladu princa Charlesa darovala več kot milijon evrov

Profimedia

Več svetovalcev je princa pozvalo, naj denarja ne sprejme ali ga vrne. Vendar Charles ni upošteval njihovih pomislekov. 

Britanski prestolonaslednik princ Charles je od polbratov terorističnega voditelja Osame bin Ladna leta 2013 prejel donacijo v višini 1,19 milijona evrov, poroča časnik Sunday Times. Donacijo naj bi prejel dobrodelni sklad valižanskega princa (PWCF).

Najstarejši sin kraljice Elizabete II. se je po poročanju Sunday Timesa oktobra 2013 v svoji londonski rezidenci Clarence House sestal s savdskim podjetnikom Bakrom bin Ladnom. Več svetovalcev je princa takrat pozvalo, naj denarja ne sprejme ali ga vrne. Vendar Charles ni upošteval njihovih pomislekov, da bi lahko donacija škodovala njegovemu ugledu, navaja časnik. 

Z donacijo strinjalo vseh pet skrbnikov sklada

Vodja Charlesove fundacije Ian Cheshire je medtem zagotovil, da se je z donacijo strinjalo vseh pet skrbnikov sklada. Neimenovani vir iz Clarence Housea je za Sunday Times povedal, da noben svetovalec ni bil razburjen zaradi plačila in da Charles ni preglasil njihovih pomislekov.

Profimedia

Osama bin Laden je bil organizator terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001, v katerih je bilo ubitih več tisoč ljudi, med njimi tudi 67 Britancev. Leta 2011 so ga v Pakistanu ubile ameriške posebne enote. Dokazov, da bi bila Bakr bin Laden in njegov brat Šafik vpletena v napade ali da bi podpirala terorizem, sicer ni.

Več afer princa Charlesa

To ni prvič, da je Charles tarča kritik zaradi donacije svoji fundaciji. 

Pred nekaj tedni je Sunday Times poročal, da je kraljičin sin med letoma 2011 in 2015 od nekdanjega katarskega premierja, šejka Hamada bin Džazima Al Tanija prejel skupno tri milijone evrov v gotovini.

Milijon je bil shranjen v kovčku, drugi zneski pa kar v nakupovalnih vrečah znanih luksuznih veleblagovnic.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.