Iz Beograda Nikola Vuković | 16. 12. 2023, 10:27

Trenutek resnice za Srbijo: korak proti lepšim časom, ali še naprej životarjenje v primežu absolutističnega populista?

Profimedia

Kdo bo slavil na volitvah v Srbiji?

Prišli smo do konca predvolilne kampanje za parlamentarne, pokrajinske in lokalne volitve v Srbiji, ki bodo potekale v nedeljo, 17. decembra. Sodelujoči so iz dneva v dan stopnjevali intenzivnost kampanje, ki je tokrat morda bolj kot prej vsebovala vrsto nepravilnosti in kršitev zakonov, zlasti ko gre za vladajočo stranko SNS in predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

V zvezi s tem javnomnenjske raziskave o trenutnih možnostih za zmago niso bile niti malo lahke. Nakupovanje glasov, pritisk na državljane, manipulacija na televizijskih zaslonih, ponarejanje podpisov, pošiljanje vabil na volitve državljanom, ki niso med živimi - vse to nam ne more zagotoviti natančnejših napovedi za rezultate prihajajočih volitev. Kljub temu se še vedno nekatere stvari lahko vsaj približno predvidijo, in dejstvo je, da bodo te volitve veliko bolj napete in zanimivejše kot prejšnje.

Kar je zagotovljeno, je, da bo vladajoča stranka SNS tudi tokrat imela največ glasov na vseh ravneh. Druga po vrsti bo proevropski opozicijski seznam "Srbija protiv nasilja". Tretji po številu glasov bo, kot že mnogokrat doslej, SPS pod vodstvom Ivice Dačića. Obstaja še nekaj strank, ki bodo zagotovo presegle prag 3 odstotkov, to sta "Nacionalno okupljanje" in "Nova DSS", obe listi sta desno usmerjeni. Svojo priložnost za preseganje praga bodo iskali tudi "Dobro jutro Srbiji" Borisa Tadića in Saše Radulovića, kot tudi "Narodna stranka" Vuka Jeremića.

Profimedia

Najbolj zanimiva bo postvolilna kombinatorika, ki bo določila, katere liste se bodo lahko dogovorile in sestavile koalicijo za oblikovanje vlade. V zvezi s tem na republiški ravni ne bo jasno, ali bo SNS lahko z nacionalnimi manjšinami oblikovala vlado ali bo potrebovala podporo SPS. Glede na sedanje razmere se zdi, da bo pomoč SPS na republiški ravni potrebna, in stranka Ivice Dačića bo še enkrat pomembna pri končnem seštevku in pogajanjih.

Kar zadeva Beograd, je situacija nekoliko drugačna, to je tisto, kjer opozicija vidi svojo priložnost. Na podlagi vseh raziskav ima opozicija veliko priložnost na teh volitvah, vendar proevropski seznam "Srbija protiv nasilja" zagotovo ne bo mogel sam oblikovati vlade v glavnem mestu. Potrebovali bodo pomoč desno usmerjenih pozicijskih seznamov, pomembno pa bo tudi, ali bosta dva zgoraj omenjena seznama presegla prag. Napovedi in dosedanja raziskovanja kažejo, da je opozicija zelo blizu zmagi v Beogradu, vendar bo glavno vprašanje po volitvah, ali so sedanji opozicijski desnookretni seznami resnično opozicijski ali se bodo na koncu pridružili Aleksandru Vučiću? Torej, samo s SPS vladajoča stranka SNS v Beogradu ne bo mogla, kot na republiški ravni, oblikovati vlade v glavnem mestu.

Kar je tudi pomembno omeniti, je, da opozicijski politiki prepričujejo državljane, da bi bila s 5 odstotki večjo udeležbo kot na prejšnjih volitvah, SNS ogrožena tudi na republiški ravni. Vendar pa smo v nekaterih intervjujih z opozicijo mnogokrat slišali vprašanje, ali bi pristali na ponovno koalicijo s SPS, če bi to pomenilo padec SNS s položaja oblasti. Na koncu bodo nekateri dejavniki izjemnega pomena na teh volitvah, to so udeležba, nadzor samega procesa zaradi volilnih goljufij, dobri opozicijski odnosi po volitvah ter razmislek o oblikovanju koalicije s SPS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol