6. 6. 2022, 07:54 | Vir: STA

Srbske sosede ruskemu zunanjemu ministru preprečile obisk Beograda

Profimedia

"Teleportacije naša diplomacija še ne obvlada," je odpoved komentiral vir na ruskem zunanjem ministrstvu.

Prdvideni obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Srbiji je odpovedan, ker so tri sosednje države svoj zračni prostor za njegovo letalo zaprle, so potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu.

Profimedia

Rusi so odoved obiska že potrdili

Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ne dovoli Bolgarija, članica EU, poleg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v uniji.

O odločitvi trojice držav je najprej poročal srbski časnik Večernje Novosti, kasneje pa jo je potrdila tudi tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Drug vir na ministrstvu je sporočil, da je obisk Lavrova posledično odpovedan. "Teleportacije naša diplomacija še ne obvlada," je dejal.

Profimedia

Države EU zračni prostor za ruska letala zaprle že po začetku invazije

Države članice EU so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja zaprle svoj zračni prostor za ruska letala.

Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvu v EU, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni odločila za pridružitev obsežnim sankcijam, ki so jih države članice doslej na različnih področjih sprejele proti Moskvi.

Profimedia

Lavrov bi se z Vučićem pogovarjal o energentih

Lavrov naj bi se sicer v okviru obiska v Beogradu sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovori pa naj bi se med drugim vrteli okrog oskrbe države z ruskimi energenti.

Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ