12. 10. 2023, 08:18 | Vir: STA

State Department z resnim opozorilom za Američane

Profimedia

Ameriški State Department svari Američane pred morebitnim odhodom v Izrael.

Ameriški State Department je v sredo zvišal stopnjo nevarnosti za potovanje v Izrael in državljanom svetoval, naj pred odločitvijo za pot dobro premislijo. Bo pa na obisk v Izrael danes prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pred odhodom je v sredo zvečer dejal, da želi Izraelu sporočiti, da mu ZDA trdno stojijo ob strani.

Blinken je dejal, da bodo ZDA zagotovile, da bo Izrael dobil vse, kar potrebuje za obrambo. Na poti je že bistvena vojaška pomoč in v prihodnje je bo še več, je napovedal. "V regijo prinašam tudi sporočilo, naj nihče ne poskusi izkoristiti položaja za svoje cilje," je še dejal državni sekretar ZDA.

Profimedia

Po njegovih besedah ZDA tudi želijo zagotoviti, da civilisti v pričakovani izraelski kopenski ofenzivi na območje Gaze ne bi bili poškodovani. Blinken je ob tem poudaril, da se Izrael mora braniti in da v nasprotju s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas civilistov ne napada namerno.

Blinkna so novinarji pred odhodom spraševali tudi o možnosti zaprtja meje med območjem Gaze in Egiptom, na kar je v svojih priporočilih glede potovanj opozoril tudi State Department. Blinken je dejal, da pogovori o tem potekajo tako z Izraelom kot tudi z Egiptom in se bodo nadaljevali. "Zapleteno je, ne morem iti v podrobnosti," je dejal.

State Department Američane med drugim opozarja, naj tisti, ki se bodo vendarle odločili za pot v Izrael, sproti preverjajo informacije na spletni strani tamkajšnjega veleposlaništva ZDA, se izogibajo množicam in sklenejo dobro zdravstveno zavarovanje.

Enako velja tudi za potovanje na Zahodni breg, medtem ko State Department potovanja na območje Gaze odsvetuje. Za to območje velja najvišja, 4. stopnja nevarnosti za potnike.

Pripadniki Hamasa so v soboto napadli tarče v Izraelu. Zajeli so tudi več kot 100 talcev in jih odpeljali v Gazo. Izrael je odgovoril z zračnimi napadi in pripravlja ofenzivo na Gazo. iz Izraela poročajo o 1200 smrtnih žrtvah Hamasovega napada, na palestinski strani pa je bilo po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih več kot 1200 ljudi. Na tisoče ljudi je ranjenih.

Profimedia

Napadi Hamasa na Izrael so po zadnjih podatkih zahtevali tudi življenja 22 ameriških državljanov. Blinken pričakuje, da bo to število še naraslo. Več je pogrešanih in ameriška vlada si po besedah državnega sekretarja prizadeva, da jih najde, reši in jim pomaga priti v domovino.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol