R. K. | 14. 9. 2022, 16:14

Se tudi vi odpravljate v London? Pozor, cene nastanitev so poskočile v nebo

Profimedia/fotomontaža

Turistični delavci si po smrti kraljice zaradi velikega navala turistov v britansko prestolnico manejo roke. Povprečna cena za nočitev je narasla že za več kot tretjino in se še ni ustavila.

Po smrti kraljice Elizabete II. je London zajela prava turistična mrzlica. Ker je zanimanje za obisk mesta sunkovito naraslo, so se podražile tako nastanitve kot tudi cene letalskih vozovnic. Kljub temu so skoraj vsi dražji hoteli v angleški prestolnici razprodani.

Zaradi velikega zanimanja za obisk Londona si manejo roke tudi tamkajšnji turistični delavci. Povprečna cena hotelske nastanitve je namreč po podatkih, ki jih navaja glavna analitičarka pri britanskem turističnem startapu Hopper Hayley Berg, po smrti kraljice poskočila za kar 140 evrov na noč

Cene naj bi se še podvojile

Mnogi si želijo biti v Londonu na dan, ko bodo pokopali kraljico Elizabeto II., a največje zanimanje očitno vlada med premožnejšimi. Po poročanju Reutersa so razprodani že skoraj vsi dražji in razkošnejši hoteli v mestu, medtem ko je sobe v hotelih nižjih cenovnih rangov zaenkrat še mogoče dobiti.

Profimedia

Eden od razlogov, da so dražje nastanitve med soboto in ponedeljkom, ko bo potekal kraljičin pogreb, tako hitro pošle, je tudi dejstvo, da številne države na ceremonijo v London pošiljajo svoje delegacije. Po drugi strani pa se v angleško prestolnico zgrinjajo tudi številni predstavniki britanske družbe, ki se želijo še zadnjič pokloniti kraljici.

Čeprav so cene hotelskih nastanitev v Londonu v povprečju iz 244 evrov narasle na 384 evrov za nočitev, na strani za rezervacijo HotelPlanner opozarjajo, da se bodo do konca tedna cene najverjetneje še podvojile.

Pred Westminstrsko palačo tudi 5-kilometrska vrsta

Po besedah ustanovitelja in predsednika uprave HotelPlannerja Tima Hentschela, so hotelske kapacitete v Londonu v tem trenutku 90 odstotno zasedene. Običajno je zasedenost v tem delu leta 75 odstotna. Hentschel tistim, ki bi radi prišli v London, pa jim ne uspe dobiti proste sobe, svetuje rezervacijo sobe v katerem drugem bližnjem mestu, na primer v Windsorju, ali blizu letališč.

Profimedia

Kot je še dejal za Bloomberg, bo pot do središča Londona v vsakem primeru dolga, cena nastanitve pa je lahko izven mesta bolj ugodna. Po ugotovitvah HotelPlannerja so večino rezervacij opravili tujci

Pred veliko gnečo v širši okolici Buckinghamske palače in Westministra opozarjajo tudi na britanskem notranjem ministrstvu, kjer menijo, da bi lahko bila vrsta tistih, ki se bodo želeli pokloniti kraljici, dolga tudi pet kilometrov

Cena poleta z Brnika

V primeru, da bi se želeli 15. ali 16. septembra proti Londonu odpraviti z letališča na Brniku, bi za povratno letalsko vozovnico odšteli med približno 300 in 500 evrov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord