R. K. | 22. 2. 2023, 08:00

Ste vedeli, da je nekatera hrana, ki jo uživamo v Sloveniji, v ZDA prepovedana?

Profimedia

Prepovedani so celo priljubljeni čokoladni izdelki zelo znanega proizvajalca.

Med izdelki, ki so v ZDA prepovedani, je priljubljena kinder jajčka. Ne le da kinder jajčke v ameriških trgovinah ni mogoče kupiti, ampak vam jo bodo celo zasegli na letališču, če jo boste poskušali prinesti v državo

Čokolado jajčaste oblike, v kateri se skriva plastična škatlica z igračko, so začeli izdelovati leta 1972 v Italiji. Kmalu so postale priljubljene na tržiščih večine evropskih držav, tudi v Sloveniji. A oblasti v Združenih državah Amerike so jo z zakonom prepovedale.

Profimedia

Razlog je igračka v plastični škatlici, ki so jo videli kot potencialno nevarno, da bi se majhni otroci z njo zadušili.

Omejitev proizvodnje konjskega mesa

Živilo, ki je v Evropi zelo priljubljeno, njegova prodaja v ZDA pa je omejena, je tudi konjsko meso. Samo uživanje konjskega mesa čez lužo ni prepovedano, je pa marsikje nezakonito konja prodati za prehrano ljudi. Države, kot je na primer Teksas, prodajo ali zakol konj za prehrano ljudi izrecno prepovedujejo z zakonom.

Profimedia

Do prepovedi je prišlo zaradi nenadzorovanega dajanja nekaterih nevarnih zdravil konjem pred zakolom. Ta zdravila so lahko namreč nevarna tudi za ljudi, piše Dnevnik.hr.

Prepovedali francosko specialiteto

V nekaterih delih ZDA, na primer v Kaliforniji in New Yorku, je prepovedana prodaja znane francoske paštete iz gosjih jeter foie gras. Specialiteto, ki jo uživamo tudi pri nas, so prepovedali zaradi trpinčenja živali pri njenem pridobivanju.

Profimedia

Mlade gosi namreč pridelovalci krmijo na silo, dokler jim jetra ne nabreknejo do osemkratne naravne velikosti. Nabrekla jetra pa nato uporabijo za izdelavo paštete.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ