R. K. | 21. 2. 2023, 18:58

Ste se kdaj vprašali, od kod izvirajo priimki, ki se končajo na -ič? Imamo odgovor

Profimedia

Da se priimki prenašajo iz roda v rod, se nam zdi samoumevno. A ni bilo vedno tako.

Poleg imena vsi nosimo tudi priimek - družinsko ime, ki ga od svojih prednikov podedujemo ob rojstvu. Priimki označujejo naš izvor in korenine, našo osebnosti in nas same. Naši predniki so jih pridobili po kakšni svoji lastnosti, sčasoma pa so postali dedni. V balkanskih deželah so nekoga pogosto poimenovali po očetu, materi ali drugem ožjem sorodniku, kar je vodilo do nastanka priimkov, ki se končajo s pripono -ič.

Priimki kot skupno ime za člane iste rodbine so nastali šele v 14. stoletju. Pred tem so jih uporabljali predvsem za razlikovanje med posamezniki, ki so v neki skupnosti nosili enako ime, niso pa bili stalni ali dedni. Veliko priimkov na Balkanu je nastalo tako, da so imenu ali kakšni drugi značilnosti posameznikove matere ali očeta dodali pripono -ič, ki v slovanskih jezikih označuje pomanjševalnico.

Profimedia

Priimki iz 19. stoletja

Če je bilo očetu ime Marko, je lahko sin postal Markovič ali Markič. Če je bil oče po poklicu kovač, je sin lahko postal Kovačič, če je oče prišel z Ogrskega in so ga zato klicali Vogrin, je bil sin Vogrinčič.

V Srbiji večina ljudi nosi priimek svojih prednikov iz 19. stoletja. Šele leta 1851 je namreč Aleksandar Karađorđević izdal dekret, ki je določal da se priimki ne spreminjajo, kar se je pred tem dogajalo iz generacije v generacijo. Večina prebivalstva je do takrat dobila priimek po svojem očetu, zato so lahko tri različne generacije iz iste hiše nosile vsaka svoj priimek, piše espreso.rs.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol