31. 5. 2022, 16:14

Ste že slišali za skrivnostno Rdeče jezero, v katerega ni še nihče vrgel kamna?

Instagram/Pierre Obeah

Gre za eno najlepših kraških jezer na svetu, ki je napolnjeno s kar 16 milijoni kubičnih metrov pitne vode. Vam zveni vabljivo?

Rdeče jezero, ki leži v bližini mesta Imotski na Hrvaškem, je po nekaterih podatkih najgloblje jezero v Evropi. Gre za težko dostopen naravni biser, ki je pravzaprav s pitno vodo napolnjena kraška jama. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr)

Jezero, ki leži na 528 metrih nadmorske višine in je globoko 287 metrov, privablja številne ljubitelje ekstremnih športov, pa tudi vse, ki uživajo v lepotah narave. Rdeče jezero svojega imena sicer ni dobilo po barvi vode, temveč po skalah, ki ga obdajajo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eszti Varga (@v.eszti0623)

Raj za ljubitelje adrenalina

Naravni fenomen Dalmatinskega Zagorja velja za eno najlepših kraških jezer na svetu. Pustolovci ga obiskujejo predvsem zaradi čudovitega razgleda, neokrnjene narave in težje dostopnosti.

Jezero je priljubljeno tudi med adrenalinskimi odvisneži. Eni izmed teh so tudi ukrajinski in francoski ekstremni skakalci, ki so pred nekaj leti privezani z vrvjo skakali v 500-metrsko globino. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Awesome Imotski (@awesome_imotski)

V Rdečem jezeru se po podatkih, navedenih na informativni tabli v bližini, nahaja kar 16 milijonov kubičnih metrov pitne vode.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Назар Худаяров (@nazariu629)

Vanj ni še nikomur uspelo zalučati kamna

O jezeru krožijo tudi lokalne legende. Ena izmed teh je ta, da ni še nikomur uspelo zalučati kamna v vodo, čeprav naj bi to poskušali številni močni in z različnimi tehnikami podkovani "metalci kamnov." Kljub mnogim poskusom pljuska niso nikdar slišali, navaja Croatia.hr.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mayalis65

V bližini še ena priljubljena destinacija

V bližini Rdečega jezera sicer leži še en naravni biser - Modro jezero, ki je ravno tako izredno priljubljena destinacija med pohodniki in kopalci, čeprav je tudi za pot do njega treba vložiti nekaj truda. Modro jezero ima tudi značilnost, da presahne. Ko se to zgodi, na njegovem dnu lokalni prebivalci tradicionalno igrajo nogomet, hrvaške medije povzema omenjeni portal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord