19. 5. 2022, 07:34 | Vir: STA

Stojimo pred grožnjo pomanjkanja hrane: problem je resnejši, kot si predstavljate

Profimedia

Svetovne cene hrane so zdaj že skoraj 30 odstotkov višje, kot so bile pred letom dni.

Ruska invazija na Ukrajino bi lahko v prihodnjih mesecih povzročila pomanjkanje hrane po vsem svetu, svarijo Združeni narodi.

Če se izvoz hrane iz Ukrajine ne bo kmalu vrnil na ravni iz časa pred vojno, svetu grozijo večletne lakote, je na sredinem zasedanju zunanjih ministrov ZN posvaril generalni sekretar te organizacije Antonio Guterres.

Kako bi lahko vplivalo to tudi na nas? 

Zaradi ruskega napada na sosednjo državo so dobave iz ukrajinskih pristanišč, od koder so pred tem izvažali ogromne količine žit, kot sta pšenica in koruza, ter sončničnega olja, zdaj ustavljene. To je že vodilo v zmanjšanje globalne ponudbe hrane in bistveno povečanje cen alternativ. 

Po besedah Guterresa zaradi konflikta v Ukrajini tako desetinam milijonov ljudi grozi pomanjkanje hrane, podhranjenost in lakota. "Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. A če tega problema ne rešimo danes, bomo v prihodnjih mesecih soočenih z globalnim pomanjkanjem hrane," je bil jasen generalni sekretar ZN.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je predsedoval zasedanju, in prvi človek Svetovnega programa za hrano David Beasley sta ponovila Guterresove besede. "Svet gori. Imamo rešitve. Moramo ukrepati in ukrepati moramo zdaj," je pozval Beasley.

Kako se lahko s tem soočamo? 

Po mnenju Guttersa učinkovite rešitve tega problema ni, če tako ukrajinska proizvodnja žita kot tudi proizvodnja gnojil v Rusiji in Belorusiji znova ne postaneta del svetovnega trga. 

Svetovna banka je medtem na sredinem zasedanju napovedala dodatnih 12 milijard dolarjev za soočenje z "uničujočimi posledicami" dogajanja, ki sicer ni le posledica dogajanja v Ukrajini, ampak tudi globalnega segrevanja in pandemije covida-19.

Rusija in Ukrajina skupaj proizvedeta skoraj tretjino vseh žit na svetu, Ukrajina pa je pred vojno izvažala okoli 12 odstotkov vseh žit na svetu, 15 odstotkov koruze in kar polovico sončničnega olja.

Njena glavna pristanišča so zdaj zaradi blokade ruskih ladij odrezana od sveta, kopenske poti pa so bistveno manj učinkovite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.