P.M. | 18. 3. 2024, 12:25

Ker ni marala ponedeljkov, je izvedla strelski napad na šolo: ubila je ravnatelja in hišnika

YouTube/posnetek zaslona

Čeprav so strelski napadi v ZDA precej pogosti, za njimi redko stojijo ženske. Gre za enega zgodovinskih primerov. 

Minilo je 45 let odkar je takrat 16-letna Brenda Spencer v ponedeljek zjutraj leta 1979 (29. januarja) izvedla strelski napad na osnovno šolo Grover Cleveland v San Diegu. Pri tem je ubila ravnatelja in šolskega hišnika, medtem ko je bilo osem šolarjev in policist v streljanju ranjenih. Streljala je z okna svoje sobe, s puško, ki ji jo je za božič podaril njen oče.

Nič hudega sluteče učence, ki so se zbirali na šolskem dvorišču in čakali, da se odpro šolska vrata, je najstnica za žrtve izbirala po barvi njihovih oblačil, njen spopad s policisti, ki so prišli kasneje na prozorišče, pa je trajal kar šest ur. Kot je kasneje povedala, je streljala na otroke v modrih puhovkah, saj je bila modra njena najljubša barva. In zakaj je storila ta nepojmljiv zločin? "Ne maram ponedeljkov, tako bo dan bolj pester," je odgovorila na telefonsko vprašanje novinarja. Ta je od nje tudi izvedel, da je zjutraj vzela zdravilo za epilepsijo ter ga poplaknila s kozarcem viskija. 

Omrežje X/@Fascinating

Ravnatelj Burton Wragg in hišnik Mike Suchar sta bila ubita medtem, ko sta poskušal pomagati učencem, ki so prihajali v šolo.

Danes 61-letna Brenda Spencer, ki so ji sodili kot odrasli osebi, je za svoj zločin dobila doživljenjsko zaporno kazen. To prestaja v kalifornijskem zavodu za ženske. Njena izjava, da "ne mara ponedeljkov", je nekaj mesecev po grozodejstvu "navdihnila" enega največjih hitov britanske skupine Boomtown Rats z naslovom I don't like Mondays (Ne maram ponedeljkov).

Pozneje je vodja skupine Bob Geldof dejal, da odločitev o takšnem naslovu pesmi obžaluje, saj se mu je Brenda iz zapora zahvalila, da jo je naredil slavno. Brendi Spencer so ameriške oblasti že večkrat zavrnile prošnjo po pogojni izpustitvi iz zapora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord