5. 10. 2023, 14:17 | Vir: STA

Svet Evrope: "Skoraj nemogoče si je predstavljati pravo demokracijo brez pluralističnih in neodvisnih medijev"

Uredništvo/fotomontaža

Svet Evrope je danes sprožil kampanjo, namenjeno izboljšanju varnosti novinarjev in zaščiti medijske svobode, saj opaža porast ustrahovanja in nasilnih dejanj zoper novinarje. 

S kampanjo, ki poteka z geslom Novinarji so pomembni, želi Svet Evrope povečati zavedanje o vlogi novinarjev in njihovem prispevku k ohranjanju demokratične in pluralne družbe.

"S kampanjo želimo pomagati vladam zaščititi novinarje, da bodo lahko svoje delo opravljali brez nepotrebnega vmešavanja, brez ustrahovanja in nasilja ter opravljali svojo pomembno vlogo v družbi," je dejala generalna sekretarka Sveta Evrope (SE) Marija Pejčinovič Burić. "Skoraj nemogoče si je predstavljati pravo demokracijo brez pluralističnih in neodvisnih medijev," je poudarila.

Glavni cilj kampanje je izboljšati varnost novinarjev

Glavni cilj kampanje, ki bo predvidoma trajala do konca leta 2027, je izboljšati varnostne razmere, v katerih delajo novinarji po vsej Evropi, so sporočili iz SE. Kot pri tem opozarjajo, je platforma SE za spodbujanje zaščite novinarstva in varnosti novinarjev od leta 2015 zabeležila več kot 1600 resnih groženj novinarjem in svobodi medijev v Evropi.

Glavni cilj kampanje je tako izboljšati varnostne razmere za delo novinarjev. Svet Evrope poziva 46 držav članic k sprejetju in izvajanju nacionalnih akcijskih načrtov za zaščito novinarjev ter vzpostavitev učinkovitih pravnih sredstev na nacionalni ravni za obravnavo kršitev svobode medijev, izboljšanje preiskovanja kaznivih dejanj zoper novinarje in zagotavljanje ustreznega sankcioniranja storilcev, so sporočili iz SE.