3. 6. 2022, 19:07 | Vir: STA

Svet je dobil še enega milijarderja!

Profimedia

Večino svojega premoženja si je 37-letnik ustvaril s športnimi sponzorstvi in ostalimi poslovnimi podvigi. Vas zanima, kdo je ta novinec na seznamu "velikih"?

Košarkar moštva Los Angeles Lakers iz severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder. Njegovo neto premoženje zdaj znaša eno milijardo ameriških dolarjev (932 milijonov evrov).

Sedemintridesetletnik je tako postal prvi aktivni košarkar, ki mu je to uspelo. 

Edini drugi košarkar, ki se lahko pohvali z nazivom milijarderja, je nekdanji igralec Michael Jordan, ki pa je milijarder postal leta 2014, skoraj desetletje po upokojitvi od profesionalnega igranja.

Najbolje plačani igralec v ligi NBA

LeBron James je v lanskem letu zaslužil 121,2 milijona dolarjev (113 milijon evrov) in tako presegel potrebno mejo, da postane milijarder.

Profimedia

Gre za najbolje plačanega igralca v ligi NBA, saj je, odkar od leta 2003 igra v ligi, prejel 385 milijonov dolarjev (359 milijonov evrov) za plače od klubov Cleveland Cavaliers, Miami Heat in Los Angeles Lakers.

Večino svojega premoženja si je 37-letnik ustvaril zunaj košarkarskih igrišč s sponzorstvi in ostalimi poslovnimi podvigi. V sodelovanju s podjetji, kot so Nike, AT&T, PepsiCo in Walmart je bil lani drugi najbolje plačani športnik na svetu.

James je tudi velik vlagatelj. Že dolgo pogodbe sestavlja tako, da ima v lasti delež blagovnih znamk in tako namesto hitrega plačila dobi del dobička. Tako je na primer leta 2015 zavrnil 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov) vredno pogodbo z McDonald'som in raje kupil delež hitro rastoče verige restavracij Blaze Pizza.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord