3. 5. 2022, 07:05 | Vir: STA

Svetovna velesila bo odpravila pravico do splava

Unsplash

Nov zakon bo razveselil nasprotnike splava. Kaj pa o odločitvi te države menite vi?

Ameriški medij Politico poroča, da bo konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča pri odločanju o zakonu zvezne države Mississippi o prepovedi splava po 15 tednu nosečnosti, odpravila prelomno odločitev sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotovila pravico do splava.

V prvem osnutku odločitve večine, ki ga je napisal konservativni sodnik Samuel Alito, piše, da je bila odločitev v primeru Roe proti Wade očitno napačna, saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja pravice do splava. Za napačno razglaša tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila Roe proti Wade.

Objavljen osnutek odločitve

Gre sicer le za prvi osnutek odločitve večine, v kateri so poleg Alita še štirje konservativni sodniki, kar bi bilo na devetčlanskem sodišču dovolj za uspeh s petimi glasovi, četudi bi se morda predsednik vrhovnega sodišča, sicer prav tako konservativni John Roberts odločil, da se pridruži liberalni manjšini treh sodnikov. Roberts je doslej ščitil pravico do splava.

Objava osnutka odločitve v tako politično eksplozivnem primeru in tudi sicer je zelo nenavadna oziroma izjemno redka. Očitno je, da ga je nekdo nalašč spravil v javnost.

Sodniki si lahko po uvodnem osnutku sicer kasneje do odločitve, ki bo v tem primeru sprejeta junija ali julija, še premislijo.

Maslo Donalda Trumpa?

Odprava pravice do splava bo razveselila republikance po Združenih državah Amerike in nasprotnike splava, po drugi strani pa lahko pred kongresnimi volitvami letos novembra podžge demokratsko volilno bazo k večji udeležbi.

Bivši predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je v svojem edinem mandatu imenoval kar tri vrhovne sodnike in s tem zacementiral konservativno večino za najmanj dve desetletji.

Vsi trije - Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch in Brett Kavanaugh - naj bi se po poročanju Politica pridružili Alitu skupaj z veteranom Clarenceom Thomasom.

Trump je z imenovanji vzbudil upanje pri nasprotnikih splava, da bo sodišče odpravilo Roe proti Wade. Republikanske zvezne države so začele pospešeno sprejemati zakone proti splavu v upanju, da bo kateri od njih ne le uspel na vrhovnem sodišču, ampak služil tudi kot pravna podlaga za odpravo pravice do splava oziroma odločitve Roe proti Wade.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.