26. 9. 2022, 21:46 | Vir: STA

Ta velika država opušča vse covidne omejitve za vstop

Profimedia

Potnikom ob prihodu ne bo več treba skrbeti glede mask, obveznih testiranj, cepljenj ali morebitnih karanten.

Kanada bo 1. oktobra odpravila vse ukrepe na zunanjih mejah v zvezi s pandemijo novega koronavirusa, so potrdile tamkajšnje zdravstvene oblasti. 

Vrhunec vala okužb že dosežen

Kanadska agencija za javno zdravje je pojasnila, da so to odločitev sprejeli na podlagi modelov, ki nakazujejo, da je Kanada že mimo vrhunca vala okužb s podrazličicami omikrona BA.4 in BA.5, ki trenutno prevladujejo med populacijo.

"To lahko počnemo, ker je več deset milijonov Kanadčanov zavihalo rokave in se cepilo," je novinarjem dejal minister za promet Omar Alghabra. Okoli 90 odstotkov prebivalcev Kanade, starejših od 12 let, je prejelo vsaj dva odmerka cepiva proti covidu-19, okoli polovica pa se je cepila še s poživitvenim odmerkom.

Kanadski minister za promet Omar Alghabra.

Pozivi k previdnosti ostajajo

Do sedaj je veljalo, da mora vsak posameznik, ki vstopa v Kanado, biti cepljen ali pa je bil podvržen testiranju in 14-dnevni karanteni. Maske so bile prav tako obvezne na letalih in vlakih.

Kljub sprostitvi pravil, agencija v izjavi za javnost še vedno poziva potnike, naj nosijo maske in se cepijo ter ob sumu na okužbo tudi izolirajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.