I. D. | 19. 7. 2022, 06:00

Odkrili možne vzroke za dolgi covid

Profimedia

Odgovore je dala magnetna resonanca pljuč. Ali to pomeni, da bodo po novem ti simptomi ozdravljivi?

Ljudje, ki jih muči tako imenovani dolgi covid, poročajo o težavah s koncentracijo, o zadihanosti, utrujenosti in nezmožnosti opravljanja vsakodnevnih obveznosti. Dolgi covid lahko vztraja od nekaj tednov do več mesecev po okužbi. 

Funkcijska magnetna resonanca (fMRI) z vdihanim žlahtnim plinom ksenonom je razkrila, da so zoprni simptomi povezani z mikroskopskimi spremembami, ki vplivajo na prehajanje kisika iz pljuč v kri.

Kanadska raziskava LIVECOVIDFREE je do zdaj največja MRI raziskava bolnikov z dolgim covidom in tudi prva, ki je odkrila možen vzrok za simptome. Razumevanje vzroka seveda pomeni, da lahko zdravstveni delavci te paciente učinkoviteje zdravijo.

Profimedia

Vedno je zapleteno, če ima nekdo simptome, a ne poznate vzroka. Če ne poznate vzroka, težko najdete rešitve,” je povedala Grace Parraga z Univerze Western v kanadskem Ontariu.

Profimedia

Ker so pacienti v aparatu za MRI vdihavali polariziran plin ksenon, so lahko raziskovalci v realnem času opazovali delovanje 300 do 500 milijonov drobnih alveolarnih vrečk. Te imajo premer le okrog 0,2 mm, njihova naloga je dostavljanje kisika v kri.

Z MRI tehniko smo videli, da je prenos kisika iz alveol na rdeče krvničke slabši pri simptomatskih bolnikih, ki so preboleli covid-19, kot pri zdravih prostovoljcih,” je še pojasnila Parraga. Dodatne CT preiskave so pokazale tudi “rezanje” žilnega drevesa, torej slabše delovanje ali odmiranje drobnih kapilar, ki rdeče krvničke vozijo nazaj v alveole po svež kisik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luciana Barbosa Cavaliere (@lubarbosacavaliere)

Zanimivo je, da primerjava hospitaliziranih pacientov in tistih, ki so se zdravili doma, ni pokazala nobenih razlik v resnosti teh abnormalnosti. Ta ugotovitev je še posebej pomembna v času, ko velika večina ljudi, ki zboli, ne potrebuje bolnišnične oskrbe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.