3. 4. 2024, 06:37 | Vir: STA

Tajvan prizadel potres z magnitudo 7,4: izdano opozorilo pred cunamijem (VIDEO)

Profimedia

Gre za najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih.

Močan potres magnitude 7,4, ki je zgodaj zjutraj prizadel Tajvan z epicentrom v morju 18 kilometrov južno od mesta Hualien in v globini 34,8 kilometrov, je sprožil svarila pred cunamijem tudi na Japonskem in Filipinih. Gasilci iz Hualiena so poročali, da sta se zaradi potresa porušili dve zgradbi in nekaj ljudi naj bi bilo ujetih v ruševinah.

Japonska meteorološka agencija je uvodoma izdala opozorilo pred valovi cunamija visokimi do tri metre, vendar je pozneje opozorila na valove višine do enega metra. Podobno opozorilo so izdale oblasti na Tajvanu.

Uvodni potresni sunek je bilo čutiti po celotnem otoku, kasneje pa so sledili popotresni sunki, med njimi največji magnitude 6,5, ki so ga čutili tudi v prestolnici Taipei, kjer so začasno ustavili promet s podzemno železnico.

Gre za najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, je novinarjem povedal direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Taipeju Wu Chien Fu. Potres leta 1999 z magnitudo 7,6 je zahteval 2400 življenj, Wu pa je opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pride do še več podobnih sunkov, kot je bil jutranji.