I. D. | 10. 6. 2022, 21:15

Tako vrtoglavo "počasi" se vrti nenavadna nevtronska zvezda

NASA/CXC/Columbia Univ./C. Hailey at al.

Ste vedeli, da v vesolju obstajajo zvezdna pokopališča? V enem od njih so odkrili čisto novo vrsto zvezde.

Tako kot na človeških pokopališčih tudi na galaktičnih vlada mir. Zato je astronome z Univerze v Sidneyju presenetil nenavaden radijski signal nevtronske zvezde z enega od takšnih krajev.

Zvezda se sicer vrti izjemno počasi, za en obrat potrebuje 76 sekund.

MeerKAT/Danielle Futeselaar

V primerjavi z Zemljo, ki se zavrti vsakih 24 ur, je to seveda noro hitro, a nevtronske zvezde so v tem pogledu nekaj posebnega.

NASA/Dana Berry

Kot izjemno gosti ostanki supernov, eksplozij ob koncu življenja masivnih zvezd, se lahko zavrtijo tudi 43.000-krat na minuto. V naši galaksiji jih poznamo kakšnih 3000, a novo odkritje je nekaj do zdaj še nevidenega.

Astronomi ugibajo, da bi lahko spadala v do zdaj le teoretični razred magnetarjev z ultra dolgo periodo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Young Astronomers Club (@young.astronomers.club)

Če vam to ime ne pove kaj dosti, ne obupujte, tudi astrofiziki nimajo odgovorov na vsa vprašanja. Tako recimo ne vejo, zakaj Sončeva korona (atmosfera) doseže milijon stopinj Celzija ali celo več, na površju pa je "samo" 6000 stopinj. Ne vejo, ali je v Osončju onkraj Neptuna še kakšen planet in ne razumejo temne snovi.

Zato se s toliko večjim pričakovanjem veselijo prvih "zaresnih" fotografij teleskopa James Webb, ki je zaključil s pripravami in uravnavanjem inštrumentov. Že 12. julija bo domov poslal posnetke, ki bodo pomenili začetek nove dobe raziskovanja vesolja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol