1. 6. 2022, 21:02

Vas zanima, kako se oglaša črna luknja? Prisluhnite ji!

NASA/CXC/Columbia Univ./C. Hailey at al.

Nasa je objavila 35-sekundni posnetek iz 240 milijonov svetlobnih let oddaljene galaktične jate Perzej.

Prvič v zgodovini se lahko Zemljani na lastna ušesa prepričamo, kako zveni črna luknja. Nekateri zvok opisujejo kot globoko škripanje težkih vrat.

Idejo za “sonifikacijo” podatkov iz vesolja so pri Nasi začeli razvijati že pred nekaj leti, zadnji posnetek pa so sestavili iz 20 let starih podatkov rentgenskega observatorija Chandra.

Črna luknja v Perzeju je tudi prvi poskus posnemanja dejanskih zvokov. Pred tem pa so se uglasbljevanja osupljivih slik iz vesolja lotevali bolj kreativno, a hkrati tudi sistematično: vsaki snovi (oblaku plina ali zvezdi) so določili drug zvok, višino je določala pozicija na fotografiji, glasnost pa svetlost telesa.

Pri črni luknji gre za re-sonifikacijo, kar pomeni, da so naredili slišno dejansko zvočno valovanje supermasivne črne luknje, ki valove zvoka pošilja skozi galaktično jato. Znanstvenikom je uspelo določiti celo ton – to je Hes (B), 57 oktav nižji od C-ja. Ker tako nizkih tonov ne slišimo, so preprosto vzeli obstoječe podatke in jih dvignili v obseg človeškega sluha.

Pri Rimski cesti so prevedli svetlobo v zvok, vodilo pa jih je razmišljanje, kako vesolje pričarati slepim in slabovidnim.

Orlova meglica je nekakšna zvezdna porodnišnica. V visokih stebrih plina in prahu se rojevajo zvezde, sonifikacija pa združuje rentgensko in optično valovanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord