25. 11. 2023, 07:17 | Vir: STA

Obisk Bližnjega vzhoda: Fajonova se odpravlja v Jordanijo in Egipt

Twitter/Vlada Republike Slovenije

S portugalskim kolegom bosta razpravljala predvsem o trenutnih razmerah in iskanju poti do miru v regiji.

Zunanja ministrica Tanja Fajon in portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta svoje potovanje v Bližnjem vzhodu nadaljevala z obiskom Jordanije in Egipta. Sestala se bosta s političnimi predstavniki obeh držav.

Fajonova in Cravinho bosta najprej obiskala Aman, kjer se bosta sestala s podpredsednikom jordanske vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem. Popoldne se bosta v Egiptu pogovarjala s kolegom Samehom Šourkijem, sprejel pa ju bo tudi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi. Povrhu se bosta v Kairu sestala z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom.

V pogovorih se bodo osredotočili na razmere v regiji, vključno z vlogo Arabske lige, ter na sodelovanje z EU pri prizadevanjih za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu. Fajonova in Cravinho naj bi pozvala k večji vključenosti arabskih držav ob sočasnem večjemu angažmaju EU pri iskanju rešitve dveh držav v regiji.

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske sta potovanje po Bližnjem vzhodu začela v petek, ravno na dan, ko se je začelo štiridnevno premirje na območju Gaze. Obiskala sta jug Izraela, kjer sta se srečala z izraelskim kolegom Elijem Koenom in predsednikom Jicakom Hercogom. V Ramali pa sta ju sprejela palestinski zunanji minister Rijad al Maliki in premier Mohamed Štejeh.

Fajonova je poudarila, da je mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države, edino zagotovilo za varnost Izraelcev, Izrael pa je pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol