26. 3. 2024, 09:26 | Vir: STA

Občani se razburjajo, v tem znanem mestu bodo s strupom preganjali ...

V Parizu bodo to poletje potekale Olimpijske igre.

Profimedia

Organizacija olimpijskih iger s sabo prinaša številne skrbi. Poleg zagotavljanja varnosti se bodo morali organizatorji spopasti še z eno nadlogo - tigrastimi komarji.

Organizatorji letošnjega druženja najboljših športnikov na svetu se bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP morali spopasti z odganjanjem tigrastih komarjev.

Razlog za to se skriva v tem, da slednji s sabo potencialno prinašajo številne viruse, kot so zika, denga in čikungunja, ki bi lahko športnikom preprečili nastop na tekmovanju, na katerega so se pripravljali štiri leta.

Zaskrbljujoč je podatek, da so v Franciji letos zabeležili že 45 primerov okužbe z virusom denga, ki ga širijo tigrasti komarji. Tudi drugod po Evropi se je z invazijo tigrastih komarjev pojavila ta sicer tropska bolezen. V zadnjih letih so namreč po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta (NIJZ) za zdravje poleg Francije obravnavali posamezne avtohtone primere denge še na Hrvaškem in na portugalskem otoku Madeira.

Zaradi omenjenega dejstva si francoske oblasti prizadevajo, da bi tigrasti komarje v času iger popolnoma zatrli, kar bi naj naredili z zaplinjevanjem posameznih delov Pariza, kar je sicer pogosta praksa predvsem v tropskih mestih.

Nevarnih tigrastih komarjev se v tropskih državah že trudijo znebiti s pomočjo plina.

Nevarnih tigrastih komarjev se v tropskih državah že trudijo znebiti s pomočjo plina.

Profimedia

Oblasti bi naj škodljive insekte skušale iztrebiti tudi s preventivnimi ukrepi, med katere po besedah entomologa Didiera Fontenilla spadajo tudi zaščitne mreže, uporaba repelentov in organskih insekticidov.

Posebej inovativne pa se zdijo t.i. novodobne pasti za komarje. Gre za uporabo simuliranih človeških teles, kamor bi naj komarji odvrgli svoja jajčeca, vendar bi naj dejansko šlo za past, v kateri bodo jajčeca uničena. Slednje so postale tudi donosen posel za številna podjetja, kot je Biogents, ki je sporočilo, da je bilo na javnem razpisu izbrano za postavitev 15 pasti v marini v Marseillu, kjer bodo tekmovali jadralci.

Tigrasti komarji so se sicer v Evropo v minulih letih razširili predvsem zaradi podnebnih sprememb. Pri tem v Franciji skrbi predvsem dejstvo, da so jih našli tudi v Normandiji, ki je še donedavnega zaradi svoje hladnejše klime veljala za edino regijo v državi brez teh nadležnih insektov.

Tigrasti komar.

Tigrasti komar.

Profimedia

Ta vrsta komarjev je v zadnjih letih sicer prisotna tudi v Sloveniji. A po podatkih NIJZ v Sloveniji doslej niso zabeležili porasta primerov denge, niti v državi ni bilo zabeleženih avtohtonih primerov okužb. Vsi bolniki so se okužili na potovanjih v tujini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol