24. 4. 2024, 22:25 | Vir: STA

TikTok ne bo odšel po tiho: podjetje že napovedalo tožbo

Profimedia

Direktor podjetja TikTok s sedežem v Singapurju je danes napovedal, da bo sprožil pravni postopek zaradi novega ameriškega zakona, ki ga sili v prekinitev povezav s kitajskim matičnim podjetjem ByteDance, sicer bo priljubljena aplikacija v ZDA prepovedana.

"Ne skrbite, nikamor ne gremo. Še naprej se bomo na sodiščih borili za vaše pravice. Dejstva in ustava so na naši strani in pričakujemo, da bomo zmagali," je v posnetem sporočilu na TikToku dejal direktor aplikacije za izmenjavo videoposnetkov Shou Zi Chew.

Ameriški senat je v torek sprejel zakon, po katerem mora kitajski zabavni velikan ByteDance v dvanajstih mesecih prodati TikTok, sicer bo platforma prepovedana v trgovinah z aplikacijami za pametne telefone v ZDA. Zakon je nato potrdil predstavniški dom kongresa, ameriški predsednik Joe Biden pa ga je podpisal danes.

"Da ne bo pomote, to je prepoved. Prepoved TikToka, ki izključuje tudi vas in vaš glas. To je seveda razočaranje, vendar ni nujno, da bo odločilno. To je predvsem ironično, saj svoboda izražanja na TikToku odraža iste ameriške vrednote, zaradi katerih so ZDA svetilnik svobode," je dejal Shou Zi Chew. Ob tem je uporabnike pozval, naj lobirajo proti zakonu.

TikTok, ki ima 170 milijonov uporabnikov, je že več let tarča kritik Washingtona. Številni uradniki, tako na desni kot na levi menijo, da platforma Pekingu omogoča vohunjenje za uporabniki v ZDA.

Tiskovni predstavnik kitajske diplomacije Wang Wenbin se je danes na vprašanje o novem ameriškem zakonu zgolj skliceval na načelno stališče glede tega vprašanja.

Marca je tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino He Yadong pozval Washington, naj spoštuje pravila tržnega gospodarstva in navedel, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih legitimnih pravic in interesov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.