11. 6. 2024, 12:40 | Vir: STA

Tragična nesreča: potonila je ladja z več kot 260 ljudmi, umrlo jih je 39

Profimedia

V ponedeljek je potonila ladja z 260 ljudmi na krovu. V nesreči je življenje izgubilo 39 ljudi.   

Ob jemenski obali je v ponedeljek potonila ladja z 260 migranti na krovu. V nesreči je življenje izgubilo 39 ljudi, 150 jih še pogrešajo, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ki deluje v okviru ZN. Nesreča se je zgodila na migracijski poti iz Afriškega roga prek Rdečega morja v zalivske države.

"Ob obali Jemna se je zgodila tragična nesreča: potonila je ladja z več kot 260 migranti. 39 je mrtvih, 150 pogrešanih in 71 rešenih," je IOM zapisala v današnji objavi na omrežju X in dodala, da že zagotavlja pomoč preživelim.

Predstavnik lokalnih oblasti je agenciji Reuters povedal, da je ladja potonila pred obalo Jemna na območju province Šabva. Večina potnikov na ladji naj bi bilo migrantov iz Etiopije na poti proti zalivskim državam. Iskanje pogrešanih še vedno poteka.

Profimedia

Vsako leto se jih več tisoč odpravi čez Rdeče morje

Ladijska nesreča se je zgodila na poti, ki jo uporabljajo številni migranti. Vsako leto se jih na begu pred konflikti, naravnimi nesrečami ali slabimi gospodarskimi razmerami več deset tisoč iz Afriškega roga odpravi čez Rdeče morje na pot v zalivske države, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Aprila sta pred obalo Džibutija potonili dve ladji, pri čemer je umrlo več deset ljudi.

IOM je tedaj sporočila, da je od leta 2014 na tej migracijski poti zabeležila skupaj 1350 smrtnih žrtev, mednje niso prištete letošnje žrtve. Samo lani 2023 so našteli najmanj 698 smrtnih žrtev, od tega je 105 ljudi življenje izgubilo na morju. IOM še navaja, da število migrantov v Jemnu narašča in da je s približno 27.000 leta 2021 naraslo na 97.000 v lanskem letu.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu