11. 1. 2024, 07:36 | Vir: STA

Največji Trumpov kritik vrgel puško v koruzo: odstopil od kandidature

Profimedia

V svoji politični karieri je Christie s Trumpom nekaj časa sodeloval, nato pa postal njegov kritik.

Nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie je v sredo odstopil od kampanje za predsedniško nominacijo republikanske stranke, med katero je bil v zadnjih sedmih mesecih praktično edini odločen kritik bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki si prizadeva za svoj drugi predsedniški mandat, poročajo ameriški mediji.

Christie je iz republikanske predsedniške tekme izstopil pet dni pred strankarskimi zborovanji republikancev v Iowi, kar bo uradni začetek predsedniške tekme v ZDA za letošnje volitve. V državi New Hampshire je pojasnil, da odstopa, da bi lahko kandidata z večjo podporo v anketah onemogočila Trumpovo vrnitev na oblast.

To sta sedaj guverner Floride Ron DeSantis in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Ta sta imela v sredo televizijsko soočenje, saj nihče od preostalih republikanskih kandidatov ni izpolnil kriterijev za udeležbo, razen Trumpa. Nekdanji ameriški predsednik se soočenj republikanskih kandidatov ne udeležuje, ker ima v anketah ogromno prednost pred vsemi drugimi.

Chris Christie.

Chris Christie.

Profimedia

61-letni Christie je v New Hampshiru dejal, da se je odločil za kandidaturo, ker je bilo nujno predstaviti argumente proti Trumpu. "Jasno mi je, da zame ni poti za osvojitev nominacije in odstopam od kampanje," je dejal. Dodal je, da bo naredil vse, da ne bo z ničemer pomagal Trumpu, da spet postane predsednik ZDA.

"Bil je edini, ki je vodil pravo kampanjo proti Trumpu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal republikanski strateg iz Kentuckyja Scott Jennings. Po njegovem mnenju bi Christiejev odhod lahko nekoliko pomagal Nikki Haley v New Hampshiru, kjer bi lahko Trump vseeno izgubil.

Christie se je za republikansko predsedniško nominacijo potegoval tudi leta 2016. Tedaj je ob odstopu od kandidature podprl Trumpa in z njim nekaj časa sodeloval, kasneje pa je postal njegov oster kritik. Letos je celo objavil oglas, v katerem se je ZDA opravičil, da je kdajkoli podpiral Trumpa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol