R. K. | 29. 10. 2022, 18:35

Tudi vaš otrok cele ure igra videoigre? Znanstveniki so ugotovili, da mu to lahko koristi

Profimedia

Tisti otroci, ki videoiger ne igrajo, imajo po ugotovitvah raziskovalcev nekatere sposobnosti manj razvite kot otroci, ki igre igrajo tri ure ali več dnevno.

Videoigre so bile v preteklosti med številnimi starši smatrane kot nekaj, kar lahko negativno vpliva na otroke in mladino. V zadnjem času pa raziskave vse bolj kažejo, da lahko zmerno igranje videoiger v mladosti pozitivno vpliva na razvoj možganov. Najnovejša študija, ki to potrjuje, je bila pred kratkim objavljena v znanstveni reviji Journal of the American Medical Association.

Študija, pod katero se je podpisal docent za psihiatrijo na Univerzi v Vermontu dr. Bader Chaarani, je pokazala, da ima lahko igranje videoiger pozitiven vpliv na razvoj kognitivnih sposobnosti pri otrocih. Tisti otroci, ki tri ure ali več dnevno igrajo videoigre, imajo glede na izsledke raziskave bolje bolje razvit nadzor nad impulzi in boljši delovni spomin kot otroci, ki videoiger ne igrajo, piše Dnevnik.hr.

Gledanje televizije podobnega učinka nima

Spremenjeno možgansko aktivnost so raziskovalci opazili na področjih, ki so povezana z vidom, pozornostjo in obdelavo spomina. Avtor raziskave je ov tem poudaril, da so te prednosti opazili le pri igranju videoiger, ne pa tudi pri drugih oblikah preživljanja časa pred zaslonom.

Profimedia

Gledanje televizije in podobne aktivnosti veljajo za pasivni čas pred zaslonom in otroku ne prinesejo posebnih koristi. Po Chaaranijevih bedsedah morajo znanstveniki sedaj dodatno raziskati, kako dolgo pozitivni učinki videoiger na razvoj otrokovih možganov trajajo, še piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord