R.S. | 14. 11. 2022, 09:44

Tuji mediji o zmagi Nataše Pirc Musar: "Odvetnica Melanie Trump je premagala konservativnega tekmeca"

Žiga Živulović jr./BOBO

Izid slovenskih predsedniških volitev odmeva tudi v tujini. Kaj so o novi predsednici zapisali priznani spletni mediji? 

Natašo Pirc Musar je na nedeljskih predsedniških volitvah ob 53-odstotni volilni udeležbi podprlo 478.399 oziroma 53,86 odstotka volivcev.

Za njenega protikandidata Anžeta Logarja je glasovalo 409.761 oziroma 46,14 odstotka volivcev, kažejo delni neuradni izidi Državne volilne komisije (DVK) po 99,99 odstotka preštetih glasovnic. Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej.

The Guardian, BBC, Jutarnji list ...

O zmagi Pirc Musarjeve so pisali tudi tuji mediji. Angleški BBC je o zmagi 54-letnice zapisal: "Slovenija je za prvo predsednico države izvolila odvetnico, ki je povezana z nekdanjo prvo damo ZDA Melanio Trump. Nataša Pirc Musar je novinarka in pravnica, ki je kandidirala kot neodvisna kandidatka s podporo slovenske levosredinske vlade. Premagala je nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja - veterana konservativne politike."

O povezavi Pirc Musarjeve z Melanio Trump je pisal tudi britanski časopis The Guardian. "Nataša Pirc Musar je postala prva ženska predsednica Slovenije. Nekdanjo televizijsko voditeljico in odvetnico Melanie Trump je podprla levosredinska vlada in tako je premagala konservativnega tekmeca."

Hrvaški časopis Jutarnji list je novo predsednico Slovenije opisal kot "neodvisno kandidatko, ki je pritegnila globalno pozornost, ko je postala odvetnica Melanie Trump". Dodali so, da je znana po boju za človekove pravice, predvsem pa se zavzema za pravice žensk in LGBTQI+ skupnosti.

Posnetek zaslona/Jutarnji list

Angleški Reuters je zapisal, da je pravnica zmagala v drugem krogu predsedniških volitev in bo postala prva ženska predsednica alpske države. 

Največji avstrijski časopis Kronen Zeitung je v članku z naslovom "Slovenci so dobili prvo voditeljico države" zapisal, da Slovenija z liberalno pravnico Natašo Pirc Musar prvič dobiva na čelu države žensko.  

Posnetek zaslona/Bild

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord