J. B./STA | 14. 11. 2022, 06:31

Po zmagi Nataše Pirc Musar: "Dokaz, da ljudje želijo nekoga, ki je osvobojen strankarskih spon"

Profimedia

Nekdanja predsednika državnega zbora sta prepričana, da je predsedniška zmaga Nataše Pirc Musar tudi posledica njene strankarske neangažiranosti.

Zmagovalki predsedniških volitev Nataši Pirc Musar sta v nedeljo v volilnem štabu podporo izrazila tudi nekdanja predsednika DZ Pavel Gantar in Igor Zorčič. Strinjata se, da si državljani na tem mestu očitno želijo nekoga, ki bo odločen in se bo odzival na aktualno dogajanje. Pozdravila sta tudi tokratno nekoliko višjo volilno udeležbo.

Gantar je v izjavi za medije zmago Pirc Musarjeve, ki je po delnih neuradnih izidih dobila 53,86 odstotka glasov, označil za "zmago državljanskega poguma". Prepričan je, da ta prihaja iz civilne družbe, od ljudi, ki so se naučili misliti politično in odgovorno. "Tokrat je zmagal civilnodružbeni pogum in odločnost, kar smo v zadnjih letih nekoliko pogrešali," še ocenjuje nekdanji predsednik DZ.

Polna dobrih argumentov

Zorčič pa je v izjavi za STA kot dobro stran kampanje Pirc Musarjeve ocenil, da se je vanjo podala brez pomoči velikih etabliranih parlamentarnih strank. "Sama je delala na terenu s prostovoljci in mislim, da je danes, s tem ko je dobila podporo državljank in državljanov, tudi vsem jasno, da si ti na tej funkciji želijo nekoga, ki je nekoliko osvobojen strankarskih spon ter lahko dnevno politiko in tudi siceršnje dogajanje v državi spremlja z neke primerne, zdrave distance," je prepričan. Pirc Musarjevo, ki je kandidirala s podpisi volivcev, sta sicer v prvem krogu javno podprli zunajparlamentarni Piratska stranka in Stranka mladih - Zeleni Evrope, v drugem pa tudi vladni stranki Gibanje Svoboda in SD.

Rezultat je po Gantarjevih besedah v okviru pričakovanj. Kampanja v drugem krogu predsedniških volitev je bila po njegovem mnenju tudi "polna dobrih argumentov" na obeh straneh. Tako ocenjuje, da je dobro delo v kampanji opravil tudi drugouvrščeni Anže Logar. Z doseženim rezultatom, po delnih neuradnih rezultatih ga je podprlo 46,14 odstotka volivcev, pa se bo lahko po Gantarjevih besedah uveljavil kot "nacionalna politična figura".

Če imajo kaj izbirati, bodo šli volit

Tako Gantar kot Zorčič sta pozdravila tudi volilno udeležbo v drugem krogu predsedniških volitev. Po delnih neuradnih podatkih se je namreč na volišča tokrat odpravilo 53 odstotkov volivk in volivcev. Gantar meni, da je glede na volilno udeležbo mogoče sklepati, da se je volilno telo angažiralo. "Zdaj se je videlo, da če imajo ljudje kaj izbirati, bodo šli volit. Menim, da je tudi to prispevek k dvigu politične kulture v Sloveniji," je še dejal.

"Očitno državljani te funkcije ne jemljejo tako zelo zlahka, ne glede na to, da predsednik republike nima večjih pooblastil," pa je izpostavil Zorčič. Ocenjuje, da je to tudi dobra podlaga za nadaljnje delo novoizvoljene predsednice republike. Največji izziv, ki jo po njegovih besedah čaka, je odzivati se na aktualna družbena vprašanja in se do njih tudi jasno opredeliti ter posamezne zadeve, ki se nanašajo na pristojnosti predsednika republike, kot je denimo predlaganje kandidatov za ustavne sodnike.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave