P. F. | 23. 5. 2024, 14:56

Tam dopustujejo tudi številni Slovenci: lokalci zagnali vik in krik zaradi turistov (poglejte, kaj zahtevajo)

Profimedia

Vse od pandemije, odkar lahko ljudje ponovno potujejo, je naval na potovanja tako neverjeten, da bo leto 2024 najverjetneje prelomno leto v količini turizma. Nekateri si zato manejo roke in ravnajo izgube preteklih let, drugi so zato prizadeti.

Prebivalci Ibize in Majorke so se odločili, da ne želijo več sprejemati turistov, ki se k njim pridejo zabavat, prav tako se po drugih popularnih turističnih destinacijah, ki v očeh turistov predstavljajo oddih in zabavo, lokalci začenjajo upirati podrejanju turizma. Od obiskovalcev imajo zdaj drugačne zahteve!

Aprila so na Kanarskih otokih potekali protesti proti turistom, nosili pa so jasno sporočilo: "Turisti: spoštujte mojo zemljo!" Podobni dogodki so se zvrstili v Barceloni, Atenah, Malagi in drugih priljubljenih evropskih turističnih mestih. Tik pred sezono masovnega turizma in potovanj se dvigujejo glasovi po vsem svetu in zahtevajo spremembe, poroča BBC.

Lokalni prebivalci turističnih destinacij si namreč želijo boljših turistov: takšnih, ki bi spoštovali lokalno kulturo in naravo. Takšnih, ki bi denar zapravljali v lokalnih trgovinah, jim dvigovali lokalno ekonomijo in se obnašali spoštljivo. 

Slabi turisti" so obstajali od nekdaj, vendar pa jih je zdaj več kot kadarkoli.

Slabi turisti" so obstajali od nekdaj, vendar pa jih je zdaj več kot kadarkoli.

Profimedia

Dovolj imajo obiskovalcev, ki na plaži pijejo ceneno pivo in za seboj na pesku puščajo prazne plastenke, v katere odvržejo ugasle cigarete. Prav tako si ne želijo pijanih turistov, ki so nesramni, nespoštljivi do lokalnih tradicij in negativno vplivajo na življenje lokalcev. "Slabi turisti" so obstajali od nekdaj, vendar pa jih je zdaj več kot kadarkoli. To pomeni, da se ni spremenilo vedenje turistov, razlika je v tem, da je turistov postalo nevzdržno veliko. 

Težavo predstavlja tudi dejstvo, da denar, ki priteka s turizmom, ne gre v roke prebivalstva, infrastruktura mesta se ne izboljšuje, njihovo življenje je oškodovano, medtem ko z dejavnostjo bogatijo drugi. Poleg "boljših" turistov, ki pripomorejo k lokalni ekonomiji, bi torej za zadovoljstvo domačinov potrebovali prerazdelitev denarja. 

Vprašanje turizma sproža veliko etičnih vprašanj: z omejevanjem števila ljudi, ki bi lahko potovali po državah, bi turizem postal stvar bogatih. Prihodnost bo zagotovo prinesla omejitve za določene skupine ljudi, višje turistične takse in druge spremembe, trenutno pa lahko skrbimo, da smo spoštljivi, vljudni in "dobri" turisti, kadar potujemo. Kraj, ki nam predstavlja počitnice, je za nekatere njihov dom.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave