26. 5. 2022, 12:00 | Vir: STA

Twitter zaradi zlorabe osebnih podatkov plačal visok znesek

Uredništvo

Pri priljubljenem družbenem omrežju bodo morali uvesti tudi nekatere ukrepe, ki bodo preprečevali zlorabe. Kaj morajo stroriti?

Ameriško podjetje Twitter, ki upravlja z istoimenskim družbenim omrežjem, je plačalo dobrih 140 milijonov evrov v okviru poravnave glede obtožb, da je platforma oglaševalcem posredovala podatke o uporabnikih, ki so jih ti posredovali z namenom krepitve varnosti uporabniških računov.

Podatke uporabili za ciljanje uporabnikov z oglasi

Od leta 2014 do leta 2019 je več kot 140 milijonov uporabnikov Twitterju posredovalo svoje telefonske ali e-poštne naslove za pomoč pri zaščiti računov z dvofaktorsko avtentikacijo.

Zvezna komisija za trgovino (FTC) in ameriško pravosodno ministrstvo sta Twitter obtožila, da je oglaševalcem dovolil, da so te podatke uporabili za ustvarjanje dobička.

"Twitter je pridobil podatke uporabnikov pod pretvezo, da jih bo uporabil v varnostne namene, nato pa jih je uporabil tudi za ciljanje uporabnikov z oglasi," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica komisije Lina Khan. FTC je postopek proti Twitterju sprožila skupaj z zveznimi tožilci.

Twiter bo preverjal neodvisni ocenjevalec

"Potrošniki, ki delijo svoje zasebne podatke, imajo pravico vedeti, ali se ti podatki uporabljajo za pomoč oglaševalcem pri ciljnem oglaševanju," je pojasnila ameriška tožilka Stephanie Hinds.

Poravnava poleg plačila 140 milijonov evrov vsebuje tudi nekatere nove ukrepe, ki jih bo moral uvesti Twitter. Med drugim bo njegov program za zasebnost redno ocenjeval neodvisni ocenjevalec.

Pri podjetju so znesek že poravnali

"Varovanje podatkov in spoštovanje zasebnosti jemljemo zelo resno in s komisijo FTC smo sodelovali na vsakem koraku," je sporočil Twitterjev vodja za zasebnost Damien Kieran.

"Z agencijo smo se uskladili glede operativnih posodobitev in izboljšav programa, da bi zagotovili varnost osebnih podatkov ljudi in zaščito njihove zasebnosti," je pojasnil Kieran in dodal, da je bil znesek že plačan.

Poravnava, ki jo bo moral odobriti sodnik, od Twitterja zahteva tudi, da vse osebe, ki so se Twitterju pridružile pred koncem leta 2019, obvesti o dogovoru in možnostih za zaščito njihove zasebnosti.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ