Nikola Vuković | 3. 11. 2023, 11:53

Kam so izginili milijoni za nakup orožja? Mednarodna preiskava in grožnje osebi, ki je zahtevala odgovore

Profimedia

Ukrajina je bila oškodovana za več kot 30 milijonov evrov, korenine več kot očitne prevare pa segajo vse do naših krajev.

V Ukrajini močno odmeva več kot očitna prevara pri nakupu granat, zaradi katere poteka tudi mednarodna preiskava o izginotju denarja. Ob tem je zanimivo, da korenine domnevne prevare segajo vse do področja nekdanje Jugoslavije.

Za obrambo pred rusko invazijo je ukrajinsko obrambno ministrstvo oktobra lani naročilo 100.000 minometnih granat ukrajinske družbe Lviv Arsenal. Za to je bil iz ukrajinskega proračuna izplačan znesek v višini 34 milijona evrov, vendar naročenih granat do danes niso dostavili, zato Ukrajina prek sodnih poti zahteva vrnitev denarja.

Profimedia

Poleg podjetja Lviv Arsenal so bila v posel vključena tudi podjetja iz več evropskih držav, katerim je bil nakazan del denarja za nakup granat. Sedež enega od teh podjetij je v Zagrebu, dejavno pa je tudi v Bosni in Hercegovini. Policija in pravosodne institucije v BiH so se pridružile preiskavi, ki so jo je po podatkih Radia Svobodna Evropa sprožili z namenom raziskati, kaj se je zgodilo z denarjem za ukrajinsko orožje. 

Prek Europola so zaprosili za podporo pri pridobivanju podatkov o poslovanju vpletenih podjetij pri nakupu ter informacije iz bank v BiH. "Od nas so zahtevali preverjanje poslovanja enega ukrajinskega podjetja in podjetja iz Viteza, ki se nanaša na dostavo orožja," je za RSE potrdilo ministrstvo za notranje zadeve srednjebosanskega kantona, vendar niso navedli, katera podjetja so preverjali. 

Profimedia

Informacije o aferi z ukrajinskim orožjem je v hrvaškem Saboru zahteval tudi Nikola Grmoja, poslanec in predsednik sveta za boj proti korupciji. Na seji Sabora je postavil vprašanje premierju Andreju Plenkoviću, ali vlada ve, da je "hrvaško podjetje prejelo denar za nakup orožja v Ukrajini, vendar ga ni dobavilo". Grmoja je za RSE povedal, da doslej ni prejel odgovora, naj bi mu pa kasneje grozili.

"Spraševal sem se, ali je podjetje imelo vsa potrebna dovoljenja. O tem sem govoril tudi v medijih, zaradi česar sem prejemal grožnje in klice iz različnih virov, da bi lahko bil ogrožen in da bo razkritje mednarodne afere, v katero so vpletene tudi velike sile, uničil moj politični ugled," je Grmoja povedal za RSE.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord