N. V. | 30. 5. 2022, 09:53

Ukrajinci prodali evrovizijski pokal. Kaj so z denarjem kupili?

Profimedia

Pokal, ki so ga zaslužili s pesmijo Stefania, so prodali za 838.000 evrov. 

Kaluš Orkestra, ukrajinska skupina, ki je zmagala na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, je svoj pokal prodala za 838.000 evrov, poroča medij The Kyiv Independent.

Kaj so z denarjem kupili?

Kristalni mikrofon je bil prodan na dražbi, denar pa bo skupina namenila za pomoč svoji državi, in sicer za nakup brezpilotnih letalnikov za ukrajinsko vojsko. Brezpilotne letalnike uporabljajo tako ukrajinske kot ruske sile, in sicer kot orožje ali kot izvidniška letala. 

https://www.metropolitan.si/scena/glasba/zmagovalci-evrovizije-naunicenih-ulicah-ukrajine/

Dražba je časovno sovpadala z nastopom skupine na dobrodelnem koncertu pri Brandenburških vratih v Berlinu. Na dogodku so zbirali denar za zdravstveno oskrbo prizadetih v vojni. 

Ljudje se "ne smejo navaditi" na vojno

Član skupine Oleh Psiuk je na koncertu ljudi pozval, naj se "ne navadijo" na vojno, v kateri je po podatkih Združenih narodov do zdaj umrlo najmanj 4031 civilistov.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je več kot 14 milijonov Ukrajincev zapustilo svoje domove, številna mesta pa so povsem uničena. 

"Mislim, da bi morala biti vojna vedno na prvih straneh medijev, dokler ne pride mir," je dejal Psiuk. Zmaga ukrajinske skupine na Evroviziji je bila sicer pričakovana, zmagovalna pesem Stefania pa je bila prvotno napisana v poklon Psiukovi mami. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord