Uredništvo | 4. 3. 2024, 10:17

Obala znanega letoviškega kraja v katastrofalnem stanju, Hrvati brez oklevanja krivijo – Slovence: "Uničili so nam velik del obale!"

Index.hr/posnetek zaslona

"Česa takega si Slovenci v Sloveniji nikoli ne bi mogli privoščiti," so prepričani domačini.

Oblasti v Umagu, hrvaškem obmorskem mestu v neposredni bližini slovenske meje, so nedavno objavile videoposnetek, iz katerega je jasno razvidno, v kako slabem stanju je tamkajšnja obala. In koga krivijo za to opustošenje? Najbrž ni presenetljivo, da tujce, posebej Slovence.

Trdijo namreč, da lastniki vikendov na tem območju javne plaže in obale obravnavajo kot zasebno lastnino, kar pomeni, da sami betonirajo območje, na lastno pest gradijo pristopne poti ali stopnice od svojih hiš do morja, najbolj pa v obalo posegajo betonski in leseni stebri, ki so jih postavili za privezovanje svojih plovil.

Po pisanju portala Index.hr gre za približno osem kilometrov obale, ki sicer ni dostopna meščanom in turistom. Nekaj prebivalcev se je pritožilo, da so se želeli okopati na tem mestu, a so jih pregnali Slovenci, rekoč, da se nahajajo na njihovem območju. Celo redarji, ki so želeli vzpostaviti red na tem območju, naj bi doživeli neprimerno vedenje slovenskih lastnikov.

"Grozijo komunalnim redarjem in celo policistom. Takšne drznosti in agresivnosti tujcev nismo zabeležili niti v vojni zgodovini Istre, pa tudi v drugih delih Hrvaške ni tako izražena," so obupani na občini, kjer pravijo, da je vse to krivda lastnikov hiš v prvi vrsti do morja, ki so drugim fizično onemogočili dostop do obale.

Morda vas zanima tudi:

"Če bi kdo od prebivalcev Umaga želel sem postaviti brisačo, bi prišlo do fizičnega obračuna," so prepričani.

Na problem opozarjajo že leta, vendar konkretne rešitve do zdaj ni bilo – upajo, da bodo imeli z novim zakonom več pristojnosti pomorski redarji, ki bodo lahko začeli s prijavami na gradbeno inšpekcijo. Poleg uzurpacije obale naj bi bile namreč težava tudi nelegalne gradnje.

Domačini pravijo, da jih Slovenci preganjajo s plaže.

Domačini pravijo, da jih Slovenci preganjajo s plaže.

Index.hr/posnetek zaslona

Domačini besni: "Še toliko huje je, da ne gre za domače državljane!"

Ogorčeni so tudi meščani, ki pravijo, da so krivec za nastalo situacijo oblasti, ki so leta dovoljevale takšno ureditev. "To ni od danes, ta problem traja že več kot trideset let," so jasni. "Dejansko so nam Slovenci uničili večji del obale, a če bi jim nekdo stopil na prste, se to ne bi zgodilo," je za Index.hr povedala ena od prebivalk mesta.

"Res je, nekdo jim je to dovolil in zdaj menijo, da je to njihovo," se strinja drugi. "Seveda v Sloveniji nikoli ne bi smeli narediti česa takega, pa tudi ne bi imeli kje." Toliko huje se jim zdi, da se to dogaja zaradi Slovencev, ki "sploh niso naši državljani".

Še ena meščanka je povedala, da "se že leta dogaja, da na naši obali vsi počnejo vse živo".

"Mi se drugače kopamo v Zambratiji, kjer so ob morju hišice, katerih lastniki so Slovenci. Nekoč so bili tam njihovi gosti, ki so prišli k nam, in dejali, da se tukaj ne smemo kopati, ker gre za zasebni del plaže, ki pripada apartmaju, v katerem bivajo. Poskušali smo jim pojasniti, da Hrvaška nima zasebnih plaž in da se tukaj vedno kopamo, a neuspešno."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol