1. 11. 2023, 18:54 | Vir: STA

Umetna inteligenca predstavlja velika tveganja, tudi na področjih vsakdanjega življenja

Profimedia

Številne države, med katerimi so tudi Združeno kraljestvo, ZDA in Kitajska ter EU, so na konferenci severno od Londona podpisale izjavo, v kateri so se strinjale s potrebo po mednarodnem delovanju za "varen" razvoj umetne inteligence.

Ob začetku dvodnevnega svetovnega srečanja o varnosti umetne inteligence v angleškem Milton Keynesu je 28 držav in Evropska unija podpisalo skupno izjavo, v kateri so prepoznali, da ob priložnostih umetna inteligenca predstavlja tudi velika tveganja, tudi na področjih vsakdanjega življenja. V izjavi so se strinjali o "nujni potrebi po razumevanju in skupnem obvladovanju morebitnih tveganj z novim skupnim globalnim prizadevanjem za zagotovitev razvoja in uporabe umetne inteligence na varen in odgovoren način v korist svetovne skupnosti".

Britanski premier Rishi Sunak je na družbenem omrežju X deklaracijo označil za "prelomen dosežek", britanski kralj Karel III. pa je v video sporočilu udeležencem srečanja pozval k mednarodnemu sodelovanju v boju proti "znatnim tveganjem" nenadzorovanega razvoja. "Obstaja jasen imperativ za zagotovitev, da ta hitro razvijajoča se tehnologija ostane varna," je dejal.

Profimedia

Ureditev hitro razvijajočega sektorja

Do podpisa izjave prihaja po tistem, ko je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek izdal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence, ki naroča zveznim agencijam, naj postavijo nove varnostne standarde na tem področju, in naroča podjetjem, da delijo rezultate svojih varnostnih testov in druge ključne informacije z vlado.

Dvodnevni dogodek velja za zgodnji korak k mednarodnemu dogovoru o ureditvi hitro razvijajočega se sektorja. Udeležujejo se ga številni politiki, predstavniki tehnološke industrije in akademiki.

Konference se bosta udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ameriška podpredsednica Kamala Harris. Milijarder Elon Musk je ob začetku srečanja danes opozoril, da umetna inteligenca predstavlja eno največjih groženj človeštvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol