12. 5. 2022, 06:54

Uradno potrjeno: PRVI primer okužbe v državi, ki do zdaj koronavirusa še ni poznala!

Profimedia

Ne poročajo še o številu potrjenih primerov, a so zaradi okužbe oblasti odredile strogo zaprtje države. 

Več kot dve leti po začetku pandemije koronavirusa so v Severni Koreji potrdili prvo okužbo. 

Severnokorejski državni mediji poročajo, da so prvi primer okužbe – šlo naj bi za različico omikron - potrdili v prestolnici Pjongjang

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je ob tem zapisala, da okužbo obravnavajo kot “največji izredni incident”, ki je prebil državno “karantensko fronto”. Dodali so, da potekajo nujni pogovori, ki jih vodi voditelj Kim Džong Un, na njih pa naj bi pripravili odziv države, kot so zapisali na N1. 

V Severni Koreji se sicer niso odločili za množično cepljene kot v vseh drugih državah sveta, saj so zavrnili tako ponujeno kitajsko cepivo sinovac kot cepivo AstraZenece.

Severnokorejske oblasti so želele preprečiti izbruh covida v državi, zato so meje države od začetka pandemije zaprte, kar pa je povzročilo hudo gospodarsko krizo in pomanjkanje hrane, saj se je pretok osnovnih surovin v že tako obubožano državo močno zmanjšal, piše N1. 

Kaj so o tem povedali poznavalci? 

Poznavalci ocenjujejo, da je koronavirus sicer v državi prisoten že dalj časa. Od začetka pandemije je bilo v državi več nepotrjenih poročil o okužbah v Severni Koreji, poroča BBC.

Prav tako se z izbruhi okužb borita sosednji Kitajska in Južna Koreja. Na Kitajskem se borijo proti valu, ki ga povzroča različica omikrona. Tudi zato je malo verjetno, da je Severni Koreji vse do danes uspelo zadržati sicer zelo nalezljivi virus.

Kot so zapisali na N1, so severnokorejski državni mediji junija lani poročali, da je Kim Džong Un zaradi “hudega incidenta”, ki je bil povezan s covidom-19, močno okaral najvišje uradnike v državi, vendar niso navedli, kaj naj bi bil razlog.

Septembra lani pa so na državni vojaški paradi nastopili vojaki z maskami in zaščitnimi oblekami, kar so mnogi videli kot znak, da je bila ustanovljena posebna sila za preprečevanje širjenja virusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.