Nikola Vuković | 15. 9. 2023, 15:26

V bran ženskam: Hrvaška šele tretja država v Evropi, ki se je odločila za takšno potezo

Profimedia

Nasilje nad ženskami zgolj zaradi njihovega spola je nekaj, kar se žal še vedno dogaja. Naši južni sosedi so se reševanja problematike lotili s konkretnimi ukrepi.

Združeni narodi (UN) opredeljujejo femicid kot namerno ubijanje žensk in deklet zaradi njihovega spola. Po navedbah agencije večino umorov žensk storijo moški, zlasti tisti, ki so blizu žrtvam – družinski člani, partnerji ali bivši partnerji. Tovrstno žal vse pogostejše nasilje nad ženskami je pripeljalo do tega, da so se oblasti mnogih držav že odzvale na različne načine in z določenimi na prvi pogled drastičnimi ukrepi, kakopak v želji, da bi storilce kar se da ostro kaznovali. Večina držav skuša delovati predvsem preventivno z zaostrovanjem zakonov oziroma z odkrito grožnjo glede višine predpisane kazni.

Naslednja država, ki je naredila korak naprej, je Hrvaška, njen ukrep pa se nanaša na večjo pravno obravnavo novega zakona proti nasilju nad ženskami in otroki ter višje zaporne kazni za posiljevalce. Hrvaška je postala šele tretja država v Evropi, ki se je odločila za tak ukrep.

Andrej Plenković, premier Hrvaške, je odločitev označil za "najobsežnejšo in morda najpomembnejšo" doslej. Poudaril je, kako je ukrep kronski dokaz, da politična volja za boj proti nasilju nad ženskami in otroki na Hrvaškem zeli velika. "To je nesporno, trajno, etično, to je naš vrednostni sistem," je dejal Plenković na srečanju s predstavniki institucij in združenj državljanov v Zagrebu.

Profimedia

Spomnimo, da je bilo samo v letu 2021 na Hrvaškem ubitih 14 žensk, od tega so enajstim sodili njihovi partnerji. Po še treh brutalnih umorih žensk v letu 2022 so voditelji hrvaške opozicije pozvali oblasti, naj uvedejo kaznivo dejanje umora žensk v zakon države. To je Hrvaška zdaj tudi storila.

Na žalost je Hrvaška – kot rečeno – za Malto in Ciprom šele tretja država v Evropi, katere kazenski zakonik bo vseboval kaznivo dejanje umora žensk. Zvišale se bodo tudi zaporne kazni za posilstvo, ki bodo po novem znašale od pet do dvanajst let (prej od tri do deset). Potezo Hrvaške vsekakor velja pozdraviti, in sicer v upanju, da jo bodo posnemale tudi druge evropske države in s tem pripomogle k izkoreninjenju enega največjih problemov današnjega sveta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol