N. V. | 2. 12. 2022, 22:05

V državi nastaja panika, otroci umirajo zaradi bakterijske okužbe: "Vse se je začelo kot navaden prehlad"

Profimedia

Ker njihovi simptomi niso videti tako hudi, starši ne vejo, da njihovim otrokom življenje polzi iz rok.

Britanska javnost je pretresena. Udarila je bolezen in prizadela najmlajše. Zaradi škrlatinke, invazivne bolezni skupine streptokoka A, je umrlo že šest otrok, zabeleženih je več kot aktivnih 800 primerov.Pet od smrtnih žrtev je mlajših od deset let, poroča The Sun. Umrli so v sedmih dneh po diagnozi.

Žrtve

Prva žrtev je bila stara komaj šest let in je umrla prejšnji teden v Surreyu. V nekaj dneh so zabeležili še tri smrti v zahodnem Londonu, Walesu in Buckinghamshiru. Med njimi je bila mala Hanna Roap, ki je umrla v 24 urah po tem, ko je zbolela za okužbo, za seboj pa pustila svojo potrto družino v Walesu. Imela je simptome, kot so visoka vročina, bruhanje in vneto grlo. Četrta žrtev je bil štiriletni Muhammad Ibrahim Ali, ki je po navedbah njegove potrte družine umrl na svojem domu. Družina je za angleške medije povedala, da mu je zdravnik predpisal zdravila in ga ob 16. uri poslal domov, ob 20. uri pa je bil že mrtev. Družinski se tega nekaj časa niso zavedali, mislili so, da spi. Tudi mladeniča, ki je bil učenec na šoli St John's, Green Man Gardens v Londonu, je ubila invazivna bolezen.

Nov sev?

Število primerov škrlatinke, ki jih povzroča okužba skupine steptokoka A je v Britaniji štirikrat večja od povprečja za ta letni čas. Vodje zdravstvenih delavcev so dejali, da trenutno ni dokazov o kroženju novega seva, vendar so opozorili, da je povečanje števila primerov najverjetneje posledica visoke ravni kroženja bakterij in večjega socialnega druženja. Zaradi koronavirusa in izolacij otroci niso pridobili odpornosti, kar povzroča porast otroških bolezni. Poleg tega v zimskih mesecih kroži več virusnih okužb, kar poveča tveganje za hujšo škrlatinko.

Znaki okužbe

Starše zdaj opozarjajo, naj iščejo znake okužbe. Mnogi starši so bili namreč upravičeno šokirani, v pogovoru z britanskimi novinarji pa so dejali: "Vse se je začelo kot navaden prehlad."

Škrlatinka se najpogosteje pojavi od 3. do 15. leta starosti. Bolezen se začne kot streptokokna angina, po enem ali dveh dneh pa se pojavi značilen izpuščaj: droben rdečkast pikčast izpuščaj.

Koža, ki jo pokriva izpuščaj, je suha in hrapava. Izpuščaj je najbolj izrazit pod pazduho, v spodnjem delu trebuha in dimljah. Na obrazu ni izpuščaja. Lica so zardela, okoli ust je izrazita bledica. Na začetku bolezni je jezik obložen, po nekaj dneh pa postane malinast, kar je značilno za škrlatinko. Izpuščaj traja od šest do sedem dni, nato se pojavi luščenje kože v obliki luščenja na vratu in trupu ter na dlaneh in stopalih v zaplatah. V primeru zgoraj navedenih simptomov je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol