9. 4. 2022, 10:30 | Vir: STA

V Evropi veliko nihanje številčnosti volkov. Kaj je RAZLOG?

Profimedia

V Evropi le malo volkov dočaka višjo starost, saj je smrtnost mladih volkov precej velika.

Pogost vzrok smrti sta trk z vozilom ali nezakonit uboj. V Sloveniji so v zadnjih treh letih tako umrli štirje od šestih mladih volkov, ki so bili opremljeni s telemetrično ovratnico, so navedli na ljubljanski biotehniški fakulteti.

Številčnost volkov se v enem letu precej spreminja, saj ta od pomladi do jeseni precej naraste, nato pa preko zime in pomladi upade. Smrtnost mladih volkov je velika posebej v času, ko ti zapustijo starševski trop in gredo iskat svoj teritorij in partnerja, so na spletni strani volkovi.si pojasnili raziskovalci. Za ocenjevanje številčnosti volkov je tako po njihovih navedbah treba uporabiti nabor raziskovalnih metod.

Podatki raziskave na Hrvaškem kažejo, da je bila večina pregledanih volkov ustreljena, drugi najpogostejši vzrok smrti pa je bil trk z vozilom. Povprečna starost pregledanih volkov je bila 1,9 leta. V centralno-vzhodnem delu Italije pa je bil trk z vozilom najpogostejši razlog smrti, nato ilegalni uboj, uboj s strani drugih volkov in bolezni. Zaradi trka z vozilom so poginili predvsem volkovi, mlajši od dveh let.

Kot so še navedli, se je navzočnost vrste ob visokem reprodukcijskem potencialu in kljub veliki smrtnosti mladih volkov v zadnjih 12 letih znatno povečala in se razširila na območja, kjer prej ni bila prisotna več desetletij. Volkovi v Sloveniji po zadnjih ocenah štejejo do 150 osebkov in so del velike dinarsko-balkanske populacije, katere številčnost ocenjujejo na okoli 4000 volkov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord